Riktigt Knäckiga kakor med smak av kola/sirap. En enkel småkaka att göra .... lika enkelt som att äta upp den ;-)

Du behöver:

200 gram Margarin
2,5 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
4 msk Sirap
2 tsk Bakpulver
Ca 4,5 dl vetemjöl
(ev. några teskedar vatten)

  • Rör ihop margarin och strösocker, helst med elvisp, men det fungerar bra utan också
  • Tillsätt vaniljsocker och sirap
  • Rör smeten jämn och slät
  • Häll i vetemjölet blandat med bakpulvret och rör ordentligt tills du får en grynig, smulig deg. Här funkar händerna faktiskt bäst :-)

  • Om degen är så pass torr att den inte går att forma till en boll utan att falla isär, så fyll på med någon tesked vatten, lite i taget, tills du får en blank, fin deg som håller ihop
  • Dela degen i 6 delar

  • Rulla varje degklump till en lång "korv". Degrullarna skall vara lika långa som bakplåten. Rulla försiktigt och tryck lite i sidorna så att inte hela rullen smular sönder sig. Bättre med lite mjukare deg än för torr

  • Täck två bakplåtar med bakplåtspapper och lägg ut tre längder på varje plåt

  • Använd fingrarna och platta till rullarna lite

  • Grädda en plåt i taget, mitt i ugnen, på 175 graders ugnsvärme
  • Håll ett öga på kaklängderna så de inte blir övergräddade, men det brukar ta mellan 12-16 minuter beroende på ugn, rullens storlek och hur mycket man plattat till den
  • Kakan skall vara gyllenbrun och kännas torr på skalet
  • Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma
  • Vänta tills kakan kallnat innan du packar den i burkar

Tips:

Vill du ha riktigt hårda och knäckiga kakor, låt dom då ligga framme och torka lite efter att du skurit dom färdiggräddade längderna. Vill du ha segare kakor gräddar du några minuter kortare tid och packar i burkar ganska direkt

Klarar sig i lufttät burk i flera veckor, men går också bra att frysa in