Kokosplättar ... ett mjölk & glutenfritt alternativ
400 ml Kokosmjölk
½ dl Vatten
2½ dl Kokosmjöl
1 tsk Salt
½ tsk Bakpulver
1½ msk Fiberhusk
- Knäck äggen i en skål och vispa sönder dom lätt
- Fyll på med kokosmjölk, vatten, kokosmjöl och salt
- Tillsätt bakpulver och fiberhusk
- Vispa kraftigt till en tjock, slät smet .... helt utan några klumpar
- Låt smeten stå en kort stund så den får svälla lite (ca 5-10 minuter)
- Värm en stekpanna eller en panna för plättar (jag tyckte det gick bra i en vanlig pannkakslagg) med rikligt av kokosolja eller annat matfett. Akta så det inte blir för varmt och fettet börjar ryka !
- Klicka i ca 4 stycken åt gången ..... hjälp till med sked eller stekspade att stryka ut dem något så det inte bara blir höga, toppiga klickar .... smeta ut till 4 jämnstora plättar
- Låt kokosplättarna stekas ganska långsamt på medelhög värme. Om de steks för fort och för varmt kan de bli brända utanpå och ogräddade inuti ..... bläääää
- Efter några minuter vänder du försiktigt på plättarna. De är ganska porösa och sköra i konsistensen nu, så ta det försiktigt så de inte går sönder (titta på bilden vad som hände mig .... )
- Fyll på med kokosolja lite då och då (eller annat matfett) så ytan på plättarna får fin färg
- Kanske behöver du vända plättarna fram och tillbaka några gånger tills de får fin gyllene färg och yta. Det viktigaste är att de får steka flera minuter på varje sida så insidan också blir klar
- Vi lyxade till det och åt skivad banan och lönnsirap till våra kokosplättar ..... men det går lika bra med en nyttigare variant som till exempel keso och nötter ..... eller kvarg och färska bär :-)
Taggat med:
Hälsosamt, GI & LCHF, Vegetariskt, Mellanmål, Picknick, Ägg, Glutenfritt
Föregående inlägg: Laktosfria Vaniljbullar
Nästa inlägg: Stora Amerikanska Choklad Cookies
0 kommentarer | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar