Allt som behövs är:

- En stor glasburk med tillslutande lock (syltburkar och syltkrukor 
finns i alla möjliga storlekar i de flesta affärer så här års)
- Rom med så stark alkoholhalt som möjligt, helst 50% (ju starkare, desto bättre hållbarhet), 
jag hade bara lite skvättar av vår Jamaicanska rom hemma så det fick fungera den här gången ;-)
- Massor av Körsbär/Bigarråer
- Strösocker

GRUNDREGEL : 2 delar bär = 1 del strösocker

Här hittar du ytterligare en variant på Rumtopf

  • Använd bara fina, oskadade bär. Med hjälp av fingrarna kärnar du ur alla körsbär .... eller kan du välja att låta kärnorna vara kvar (men då blir det pilligt för dom som skall äta bären senare)
  • Det är kladdigt och körsbär färgar otroligt mycket, så var lite försiktig och välj en bra plats att vara på (inte i vardagsrummets ljusa soffa kanske)

  • Mät upp de urkärnade körsbären och lägg i en glasburk

  • Tillsätt hälften så mycket strösocker (exempelvis 3 dl bär gör att du skall ha 1,5 dl strösocker). Självklart kan du göra en ännu sötare variant, men det går ju också att söta mer den dagen du skall äta bären (och beroende på vilket sätt du skall använda dem i olika recept)

  • Rör om och sätt på ett tättslutande lock. Ställ burken i kylskåpet och vänd burken då och då så sockret till sist löst sig med romen och bären

Sen är det bara att vänta .... minst några veckor innan du serverar den första gången.
Avnjut din romkruka till glass, moussé, som tårtfyllning eller i andra desserter

  • Förvara romkrukan i kylskåp .... med riktigt stark rom kan den stå där upp till ett par år, häftigt vá !