Idag fick sonen välja vad vi skulle laga för mat till bloggen. Han skulle själv vara med och tillaga så jag förväntade mig något i stil med pannkakor eller pizza. Istället påminde han mig om en otroligt god och lite annorlunda rätt som jag lagade för över ett år sedan. Kul att han uppskattade den och att han kom ihåg ..... Hittade naturligtvis inte receptet, men vi körde lite på känn och resultatet blev bättre än vi båda kom ihåg. Vill verkligen tacka dig Calle, för en härlig eftermiddag och för all hjälp i köket !!!

Om du inte orkar rulla egna köttbullar kan du ju köpa färdiga .... men då kommer du inte i närheten av den underbara smak av chili som vi har i det här receptet. Såsen på tomat, lök, vitlök, blomkål, grädde och jordnötssmör blir krämig och matig .... undviker man kolhydrater så är den här rätten perfekt (med liten justering bara). Andra kan koka pasta till eller ätas tillsammans med nykokt potatis

Kan min 12-åring fixa detta med mammas hjälpande hand .... då kan DU ;-) Läs igenom hela receptet innan du börjar.

Börja med att göra köttbullar ..... du behöver då till ca 30 st. :

600 gram Köttfärs eller Blandfärs
½ tsk Salt (ev. lite lite mer)
½ tsk Vitlökspeppar
½-1 kryddmått Chilipulver (1 krm om du vill ha lite sting)
1 Ägg
½ dl Matlagningsgrädde (kan uteslutas om du inte vill ha ströbrödet i)
½ dl Ströbröd (kan uteslutas vid LCHF)
1-2 msk Smör att steka i

  • Lägg färsen i en skål och strö kryddorna över. Vill du ha lite mer sting i dina köttbullar så tar du den större mängden chili, eller öser du på ännu mer beroende på om du har en mesig svensk variant eller som vi .... en thailändsk, eldig variant
  • Knäck ett ägg över färsen

  • Om du INTE är rädd för några kolhydrater så blandar du grädde och ströbröd i ett glas och rör om tills ströbrödet svällt i grädden till en hård smet
  • Klicka ner ströbrödsmeten i färsen och börja blanda

  • Knåda färs och kryddor så det blir en jämn och fin smet. Var noga så att alla kryddor blandar sig väl

  • Sen är det bara att börja rulla .... vi fick det till ca 30 köttbullar
  • Smält smör i en stekpanna och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt omkring
  • Köttbullarna behöver inte stekas alltför länge, de skall få puttra vidare i såsen senare

  • Häll över de färdigstekta köttbullarna på ett fat .... och spar stekskyn (den kan du använda i såsen sen)

Till den UNDERBARA såsen behöver du nu :

2 msk Olja
1 Gul Lök
1 SOLO Vitlök (eller 4 klyftor)
3-4 stora Tomater
500-550 gram Frysta Blomkålsbuketter
1 dl saltade Jordnötter
3 msk Jordnötssmör
1 msk Soja
2 dl Matlagningsgrädde
½ tsk Salt
(ev. 1 tsk Strösocker)

  • Hacka löken ganska grovt
  • Hacka vitlöken fint, riv den eller pressa den
  • Hacka tomaterna i bitar

  • Värm oljan i stekpannan
  • Fräs nu lök, vitlök och tomater i oljan några minuter

  • Hacka jordnötterna grovt

  • Nu skall blomkål, jordnötter, jordnötssmör och grädde ner i pannan
  • Rör om väl och lår det småputtra i pannan  ytterligare några minuter så att blomkålen tinar ordentligt

  • Krydda med salt och soja
  • Häll ner de färdiga köttbullarna tillsammans med stekskyn i din ljuvliga sås
  • Låt alltsammans småputtra i ytterligare 5 minuter (tills blomkålen är lite mjuk) och du har en krämig och väldoftande köttbullsgryta. Som vanligt vill jag påminna om att du provsmakar !!! Kan behövas någon nypa salt till eller rundas av med en tsk strösocker .... smaka, känn efter .....

  • Vi serverade tillsammans med pasta ikväll .... och ett underbart bröd som vi doppade i såsen, men det fungerar bra helt utan tillbehör också om man kör tex. LCHF

Originalrecept eller inte .... vi blev i alla fall väldigt nöjda båda två !