Enkelt och gott. Till vardags eller fest ..... allt hänger på tillbehören.
Vi gör ofta spett i olika former av både kyckling, biff och väldigt ofta av just KÖTTFÄRS :-)
Du kan krydda som du vill och det blir liksom aldrig tråkigt. Här kan du prova min senaste variant på köttfärsspett, med massor av örter och vitlök !!!

Serveras till precis vad som helst egentligen ..... potatismos och lingon, på buffébordet som plockmat, som här med ugnstekt klyftpotatis ..... eller med en god bulgursallad. Här hittar du mina egna recept på Varm BulgursalladTabouleh och 2 olika sorters Ljumna Sallader med bulgur ..... prova det vettja !!!


Till ca 15-18 st. behövs :

Grillpinnar av trä
Långpanna eller stor ugnsform

ca 1 kg Blandfärs
1 stor näve blad från Bladpersilja
1-2 SOLO Vitlökar (eller några klyftor från vanlig vitlök)

½ dl Mjölk
2 msk Ströbröd (finns ju även glutenfritt)

1 tsk Sambal Olek
2 tsk Flingsalt
1 tsk torkad Basilika
1 tsk torkad Dragon
1 tsk torkad Rosmarin
1 tsk torkad Timjan
1 tsk Vitlökspeppar

Rikligt med Smör att steka i 

  • Förbered en långpanna med rikligt av smör i botten. Här skall du lägga dina färdiga köttfärsspett sen
  • Jag tycker grillpinnar av trä som finns i butiken är lite väl långa, så ibland bryter jag av dom eller klipper av dom lite ..... de blir då mer lätthanterliga :-)
  • Du kan strax värma upp ugnen till 200 grader ....

  • Skala och dela vitlöken
  • Plocka bort de grövsta stjälkarna på bladpersiljan
  • Lägg detta i en liten mixer eller matberedare .... eller någon annan form av "hackanordning". I värsta fall får du finhacka för hand med en vass kniv ;-) Det skall bli en fin, grön massa utan för stora bitar i alla fall ....
  • Lägg köttfärs och vitlökshacket i en bunke

  • Ta ett glas och häll i mjölk och ströbröd. Rör om och låt det stå och svälla några minuter tills det blir en fast, hård massa 

  • Tillsätt sambal olek och ägg till köttfärsen
  • Skrapa ur glaset med ströbrödsmassan som blivit när den stått en stund, tillsätt allt till färsen 

  • Krydda med salt, alla örtkryddor samt vitlökspeppar

  • Nu är det bara att blanda runt. Knåda köttfärsen med alla dess kryddor tills du ser att allt blandat sig och smeten/degen är jämn och fin  

  • Ta upp bitar av färsen och knåda i handen. Forma till avlånga bullar ..... runt 10-14 cm långa. Det skall bli runt 15-18 stycken på 1 kg köttfärs

  • Trä upp varje köttfärsbit på spetten och lägg dem bredvid varandra i den smörade långpannan/ugnsformen
  • Kolla att ugnen är uppvärmd till 200 grader !

  • Sätt in plåten med alla köttfärsspett ... i mitten nånstans .... 
  • Stek dem därinne i ca 15 minuter
  • Jag brukar ta ut plåten i slutet och snurra lite på spetten, men det är inte nödvändigt. Jag tycker bara att de får snyggare färg runt om ifall man vänder dom

  • Efter 15-20 minuter är spetten väl genomstekta. Spar skyn/fettet som eventuellt bildats på plåten, där sitter smakerna i fall du vill använda det till en sås ...... eller låter du bara spetten ligga kvar i skyn för smaken skull
  • Smaklig måltid !