En blandning av sött och syrligt, krämig mitt och knaprigt skal ..... 
Min kaka blev lite för lös i mitten den här gången men det berodde på att jag använde fel yoghurt. Titta alltså inte på förpackningen på bilden utan gör istället så som det står i receptet ;-)

Du kan också välja att göra kakan i en lite lägre form än den jag använt mig av här .... då blir kakan också färdig snabbare 

Till en rund pajform använde jag :

150 gram Smör
3 dl Vetemjöl
2 msk Strösocker
2 msk Vatten

Fyllning:

3 stora Ägg
2,5 dl Yoghurt, minst 3 % fett 
(INTE den som jag visar på bilden, mild naturell)
250 gram Mandelmassa

Färska stora Plommon

  • Hacka/mixa samman smör, socker och mjöl till en grynig blandning

  • Tillsätt vattnet och knåda ihop till en lättarbetat pajdeg. Är den för torr är det bara att tillsätta några droppar vatten till ..... eller tvärt om, mer mjöl om den är för kladdig

  • Smörj en pajform med smör. En lägre form än den jag använder på bilden gör att kakan blir klar snabbare

  • Tryck ut degen i formen. Använd fingrarna och pressa ut degen i kanterna och upp efter sidorna (kan bli deg över om du använder en lägre form)
  • Nagga eller picka med hjälp av en gaffel hela den uttryckta pajdegen
  • Ställ formen i kylskåpet under tiden du förbereder plommon och fyllning

  • Dela först plommonen i halvor. Peta bort kärnan och klyfta sedan halvorna. Mina plommon från trädgården var stora som mandariner .... inte heller för söta

  • Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en blender, mixer eller med elvisp. Mandelmassan skall inte vara klumpig, utan vispa tills allt är väl blandat

  • Värm upp ugnen till 225 grader
  • Ta fram pajformen ur kylskåpet (jag förgräddade inte .... men om degen är tjock så kan du ju förgrädda pajskalet några minuter innan du fyller det) 

 

  • Fyll pajskalet med massor av plommonklyftor
  • Häll över fyllningen. Pajskalet skall fyllas nästan upp till kanten
  • Lägg ytterligare plommonklyftor eller plommonhalvor på toppen
  • Grädda pajen långt ner i ugnen, ca 30 minuter. Viktigt att hålla koll eftersom allt hänger på hur hög eller låg pajform du har. Börjar ytan bli för mörk innan krämen i mitten har stelnat så lägg en bit folie över, sänk värmen och låt pajen stå kvar ytterligare en stund i ugnen

  • När mitten på pajen har stelnat och fyllningen inte längre rinner när du sticker i den (eller känner med fingret) är kakan klar. Tänk på att det kan ta längre tid i en hög form så fixera dig inte vid tiden 30 minuter ......
  • Låt den svalna helt innan du pudrar lite florsocker över som dekoration
  • Pajen skall förvaras i kylskåp och serveras sen med ljummen vaniljsås. Äter du pajen ljummen ? Ja, då smakar vaniljglass eller grädde gott till :-)