Enklaste tillbehöret som passar till kött, korv, grillat eller som mumsbitar på buffébordet.
Variera med krossade potatisar istället för de traditionella klyftpotäterna och låt fantasin flöda ....
Här har jag bara använt flingsalt på toppen, men prova också med exempelvis torkade örtkryddor,
färska kryddor, en klick med vitlökssmör, chiliflakes eller lite riven stark ost


Du behöver endast :

Småpotatisar av en lite fastare sort
Salt till kokvattnet
Rapsolja (eller Olivolja)
Havssalt eller vanligt Flingsalt

  • Koka potatisen i lättsaltat vatten ..... helst med skalet på
  • Potatisen skall inte överkokas utan plockas bort från spisen lite tidigare än vad som är normalt när man kokar potatis. Känn med en provsticka efter ca 10-15 minuter. Bra om den inte är helt genomkokt .... den kommer sedan att mjukna en hel del i ugnen
  • Häll bort kokvattnet
  • Värm upp ugnen till ca 225-250 grader

  • Använd sedan en ugnsfast form som du dränker in med olja .... 
  • Lägg över den varma potatisen i den oljade formen 
  • Tryck till och krossa varje potatis med hjälp av en sked eller stekspade
  • Ringla ytterligare lite olja uppe på potatisarna
  • Strö rikligt med flingsalt över potatisen
  • Vill du, kan du följa tipsen som jag gav högst upp .... strö kryddor eller ost över också

  • Ställ in formen mitt i ugnen och stek tills ytan på potatisen fått lite färg, runt 10 minuter (därför får potatisen inte vara helt genomkokt från början då den lätt blir föööör mjuk under ugnsstekningen)
  • Servera direkt från formen .... nystekta och underbart salta och goda ..... mmmmm