Det här är en väldigt uppskattad kycklingrätt som jag gjort flera gånger i olika varianter. Att tillsätta bacon ger bra sälta och kräver egentligen inte så mycket extra kryddor även om jag gillar att "hotta" till det lite med chili och vitlök. Spenat kanske kan avskräcka, men hittills har jag inte hört någon som protesterat när jag serverat kycklingen ;-) Koka pasta eller ris till ..... något mer behövs liksom inte ;-) Passar lika bra på vardagar som till fest. Fördelen med denna kyckling är att du faktiskt KAN göra den i förväg och sedan värma på när gästerna kommer. Grytor, stuvningar och såsiga rätter smakar nästan ännu bättre dagen efter .... så laga mycket mat, gör matlådor eller frys in, så finns det färdig mat klart för micron under stressiga dagar



Ingredienser för 6-8 portioner

4-5 stora Kycklingfiléer (ca 800-900 gram)
2 (-3) paket Bacon vilket är ca 250-300 gram
2 stora Vitlök SOLO (eller flera vanliga vitlöksklyftor)
200-250 gram färsk Babyspenat (eller bladspenat)
2,5 dl Grädde
2,5 dl Mjölk

Jag kryddade denna gång med:

1 tsk Vitlök & Örter
1 tsk Vitlökspeppar
2 krm Chilipulver
1 tsk Salt
1 nypa Strösocker

2-5 msk Maizena ljus såsredning (för att få såsen lite krämigare i konsistensen)

Koka ris eller pasta till !

  • Tina kycklingfiléerna om du inte använder färsk
  • Strimla kycklingen med vass kniv. Du väljer själv storlek, men jag gillar lite tunnare bitar
  • Skär eller klipp bacon i småbitar, 1x1 cm 

  • Riv eller pressa all vitlök. Jag älskar SOLO vitlöken för den är så lätt att hantera. Vanliga klyftor pressar du lättast i vitlökspress
  • Värm upp en stor panna med lite högre kanter (jag älskar att laga mycket mat så jag har en wokliknande stekpanna som jag älskar)
  • Fräs bacon och vitlök tillsammans tills det börjar få lite lite färg 

  • Tillsätt den strimlade kycklingen
  • Krydda med valfria kryddor eller med den blandning som jag föreslagit ovan i receptet. Du kan börja med lite .... för att senare smaka av och tillsätta mer efter behov
  • Rör runt och fräs alltsammans några minuter tills kycklingbitarna är genomstekta

  • Sänk värmen något och tillsätt den färska spenaten. Mycket spenat blir till väldigt, väldigt lite, så lägg i den i omgångar. Rör runt i grytan och du ser hur bladen nästan försvinner ;-)

  • När all spenat blandats med kyckling och baconbitar är det dags att hälla ner grädde och mjölk
  • Låt alltsammans koka upp och småbubbla en stund 

  • Om såsen känns tunn och rinnig tillsätter du bara några matskedar maizena såsredning. Efter några minuter kommer konsistensen att bli fylligare och krämigare (ta bara lite maizena i taget så den inte blir fööör tjock .... )  

  • Låt kycklinggrytan stå och "dra till sig" på svag värme under tiden pasta eller ris kokas 

  • Smaka av kycklinggrytan en sista gång ..... behövs mer av någon krydda ? Vi gillar inte när maten är för "mesig" så här drog jag på med lite mer chili och vitlökskryddor i slutet

ÄT OCH NJUT  !!!!!


eller .....

 Lägg maten i burkar med tättslutande lock om du vill frysa in till senare tillfälle eller spara i kylen till en annan dag (när ingen hinner laga mat)