Perfekt snabbmat. För 70-80 :- får du 4 portioner stark, smakrik thaimat, istället för en (om du köper dagens rätt på restaurang). Här har du ingredienser som du alltid kan ha hemma.

Den här rätten, baserad på konservburkar, är perfekt om du inte kommit så långt att du vågar mixtra med utländska kryddor. Det finns massor av spännande smaker att blanda i men starta med denna grund så kan du bli lite mer "crazy" efter hand ;-)

Det här behöver du till ca 4 portioner:

2 stora kycklingfiléer
1 burk Red Curry grytbas (finns olika fabrikat)
1 burk kokosmjölk
1-2 röda paprikor
1 lång bit purjolök
Olja
Jasminris (eller fullkornsris för ett fiberrikare alternativ)

Gör så här:

  • Börja med att koka riset efter instruktionerna på ris förpackningen. Under tiden som riset kokar har du hunnit färdigt med thaigrytan
  • Strimla paprika och purjolök
  • Strimla kycklingen i bitar

  • Hetta upp lite olja i en stekpanna
  • Fräs grönsakerna tills de fått lite färg och paprikan börjar mjukna
  • Lägg i kycklingen och stek med grönsakerna tills den nästan är genomstekt (2-4 minuter)

  • Häll nu över de två konserverna. Låt grytan puttra i ytterligare 5 minuter så att kycklingen är helt genomstekt/kokt
  • Smaken är fyllig och smakrik, du behöver inte tillsätta några kryddor alls om du inte vill. Hos oss är det styrka och sting som gäller, så det har hänt att jag tillsätter ytterligare någon krydda .... men det behövs egentligen inte.

  • Nu är säkert riset också klart. Ät och njut ....

Att tänka på:

Styrkan och smakerna blir intensivare om du väljer att spara rester i kylen. De flesta grytor, wokar, pytter blir mer smakrika ju längre de står. Därför kan extra kryddor nästan göra maten för stark om den skall sparas eller frysas. Men i den här familjen är ju det inte ett problem :-)

Tips:

Det bästa med dessa grytbaser är att det alltid kan finnas hemma i skafferiet. Om du inte har färska grönsaker när du behöver kan du alltid ha några konserver bambuskott, wokgrönsaker, groddar eller vattenkastanjer i skåpet. Finns alltså ingen ursäkt att köpa hem thaimat längre .... bara att fräsa på.

Passa på och köp hem kycklingfilé, färsk eller fryst, när det är extrapris. Här hemma använder vi kyckling till så många rätter att vi alltid har några paket i frysen.

Vill du lyxa till det lite så köper du bara härliga färska grönsaker i olika färger. Gula, gröna, röda paprikor, sockerärtor, finrivna morötter, broccolibuketter, blomkålsbuketter mm mm. Då räcker maten till flera och du får dessutom i dig mer fibrer och vitaminer.