Med en färdig grytbas eller sås från den asiatiska hyllan kommer middagen vara klar på ett kick. Medan riset kokar slänger du lätt ihop en wok med kyckling, paprika, blomkål och vitlök. Krydda på lite extra och det blir till en läcker vardagsrätt som även en del barn gillar med tanke på den lite söta smaken

Idag använde jag följande ingredienser till ca 6 portioner :

800 gram tinade eller färska Kyckling innerfileér (eller kycklingbröst filéer)
ca ½-1 dl Rapsolja (eller annan olja att steka i)
2 stora SOLO Vitlökar (eller ca 8 vitlöksklyftor)
½ lite mindre Blomkålshuvud
1 röd Paprika
1 gul Paprika
1 tsk Salt
½ tsk Chilipulver eller Chilipeppar
1 burk (ca 4 dl) färdig sås/grytbas med Sweet & Sour (tex. Unkle Bens)
2 dl Vatten
2-3 msk Sweet Chili sås på flaska

Jasminris i önskad mängd som kokas enligt anvisningarna på förpackningen

 

  • Om du vill vara välstrukturerad kan du starta med att koka riset ganska snart nu ..... eftersom riset inte har något emot att stå under lock och vila sen :-)
  • Kycklingen skall vara tinad eller färsk för att det skall gå snabbt
  • Klipp eller skär kycklingen i bitar på runt 2 x 2 cm

 

  • Dela paprikan i grova bitar, blomkålen i små buketter och vitlöken hackar du fint (eller river)
  • Värm upp en stor stekpanna med höga kanter eller en wok, häll rikligt med olja på botten
  • Låt grönsakerna gå ner i pannan och fräs på ordentligt samtidigt som du hela tiden rör runt

  • Låt grönsakerna få lite färg, sen kan du sänka värmen lite, lite grann så att ingenting bränns vid
  • Krydda med chilipeppar och salt
  • Fortsätt att fräsa grönsakerna ytterligare en stund så att alla smaker och aromer blandar sig

  • När blomkålen har blivit lite mjuk i kanterna kan du vända ner alla kycklingbitar
  • Nu kanske du behöver höja värmen igen om det inte fräser ordentligt om kycklingen när du steker :-)

  • När kycklingen har fått lite färg runt om häller du över den färdigköpta såsen eller grytbasen med smak av Sweet & Sour. 
  • Jag tillsatte också lite vatten för att dryga ut såsen

  • Låt nu alltsammans puttra på medelhög värme tills kycklingen är genomstekt (ca 5-8 minuter)
  • Smaka av och tillsätt gärna lite Sweet Chili för att få mer sting i rätten

  • Kycklinggrytan kan gott stå en stund och puttra ..... om du som jag blev lite sen med att sätta på riset ;-)
  • Smaka av ..... behövs lite mer salt ? En klick sweet chilisås till ???
  • Servera med rykande varmt jasminris .... mums

 

Smaklig Måltid !

Nästa gång kanske du provar med andra
grönsaker och annan färdig sås på burk :-)