En lättlagad egenkomponerad kycklinggryta som gick hem hos familjen :-)
Ibland fastnar jag i mina soja, hoisin och sambal smaker, så det var dags att bryta mönstret ;-)

Återigen en perfekt rätt att laga mycket av och sen frysa in i matlådor. Nu när våren kommer är det skönt
att kunna pyssla med annat efter jobbet när solen fortfarande är framme, så matlagning är det sista
jag vill pyssla med då. Plocka fram en färdig gryta ur frysen och koka lite ris till .....
så kan du använda dina lediga timmar till annat :-)


Till 4 stora portioner använde jag:

2 riktigt stora Kycklingfiléer (färska eller tinade)
½ dl Olivolja
½ stor gul Lök (el. 1 liten)
½ stor Purjolök
1 Solo Vitlök (el 4 klyftor vanlig vitlök)
ca 200 gram skivade Champinjoner (avrunna från konservburk)
Istället för champinjoner på burk kan du använda 300-400 gram färska, tunt skivade
1 tsk torkad Dragonkrydda
1 tärning Kycklingbuljong
2½ dl Grädde
2½ dl Vatten
ca 1-1½ msk pressad Citronsaft
1-1½ msk grovkornig Senap (eller valfri favvo senap)
½-1 tsk mörk Soja (mest för färgen skull)
1-2 msk Maizena Såsredning

  • Plocka fram och förbered alla dina ingredienser så att allt är klart när du startar

  • Putsa kycklingfilén från eventuella senor och hinnor
  • Skär den i ganska små fina tärningar
  • Skär purjolök och gul lök i små bitar
  • Hacka vitlöken fint
  • Häll olivoljan i en stor stekpanna och värm upp den lite innan du lägger ner allt som du nu hackat

  • Tillsätt buljongtärningen och pressad citronsaft
  • Fräs alltsammans på ganska hög värme tills kycklingen nästan är genomstekt
  • Krydda med dragon

  • Tillsätt vatten, grädde, skivade champinjoner och senap

  • Låt grytan småputtra tills kycklingen är helt färdig och allt kokat ihop sig ordentligt

  • Smaka av med lite soja (främst för färgen skull)

  • Provsmaka såsen och bedöm om du vill salta lite, ha mer soja, tillsätta mer senap eller citron ..... smaken är ju olika. Ta för vana att ALDRIG följa ett recept helt blint UTAN att provsmaka !!!!

  • Jag tyckte grytan nu var lite väl tunn, så jag tillsatte maizena såsredning. Ta lite i taget och låt såsen koka upp emellan så du ser hur effekten blir. Jag tyckte min kycklinggryta var perfekt i tjocklek efter ca 2 msk redningspulver
  • Servera med kokt ris till eller varför inte pasta ?

Perfekt att frysa in !