Väldigt enkelt och dessutom ganska snabblagat (ca 30-40 minuter). Det som tar lite tid är att marinera kycklingen. Ju längre du låter kycklingen ligga i sin marinad innan, desto mer "sting" i den. Härliga smaker av paprika och chili .... med en neutral bulgursallad till

Bulgursalladen kan med fördel ätas kall eller ljummen och kyckling är alltid lika gott, varm som kall. Alltså passar den här maten utmärkt att ta med på utflykten eller resan ..... eller för en sån som mig som gärna äter lite lättare under dagtid och klarar mig bra utan "varm mat" när hungern sätter in.

Servera med fördel tzatziki och/eller en stark ajvar relish till (finns färdig på burk)

Du behöver till ca 4 portioner kycklingspett :

minst 500 gram Kycklingfilé, ca 3 stora filéer
(jag tog hela kycklingpåsen på 900 gram på en gång, men ökade då på marinaden lite)

1½ dl Matlagningsyoghurt (helst fet sort)
1½ dl Ajvar Relish

1 liten Solovitlök (eller 3-4 klyftor)
½-1 tsk Salt

1-2 kryddmått Paprikapulver
1 kryddmått Chili eller Cayennepeppar

(smaka av marinaden innan du lägger i kycklingen och fyll
eventuellt på med ytterligare krydda om du vill ha det riktigt starkt)

Till Bulgur salladen behövs:

Bulgur för 4 personer
150-200 gram Fetaost
1-1½ dl Färsk Persilja (nästan en kruka)
½ Citron
ev. en nypa Salt

  • Ajvar relish finns i många former, styrkor och fabrikat. Jag har provat allt ifrån Willys egna till starka varianter från de utländska butikerna som finns nästan i varje stad numera. Välj en styrka som du tror passar dig, vi använder gärna den starkare sorten
  • Det gäller även fetaost .... här finns en uppsjö och det är bara att välja efter tycke och smak
  • Bulgur köper jag uteslutande på de utländska butikerna, finns i olika grovlekar och i olika blandningar. Härom dagen köpte jag tex. 1 kilo bulgur för 8,90 ..... billigare en så kan det inte bli
  • Prova färsk vitlök någon gång. Det ger en underbar smak och ser dessutom trevligt ut ..... Men som ni vet har jag en stor förkärlek till solo vitlöken som är den mest lätthanterliga

  • Börja med att blanda alla ingredienserna till marinaden. Ajvar, yoghurt, pressad eller hackad vitlök och kryddor ....
  • Rör om väl

  • Skär dina kycklingfiléer i kuber/bitar om ca 2x2 cm
  • Blanda ner kycklingbitarna i marinaden
  • Låt kycklingen stå i kylskåp så länge som det finns tid till .... minst 30 minuter för att få smak. Jag gör ibland ordning marinaden på dagen för att sedan steka kycklingen framåt kvällen, funkar riktigt bra

  • När det är dags för tillagning så går det fort. Trä upp kycklingbitarna på grillpinnar, valfritt antal på varje pinne beroende på hur många som skall äta
  • Lägg spetten i en ugnsfast form och häll resten av marinaden över kycklingspetten
  • Sätt ugnen på 225 grader och stek kycklingen i ca 20 minuter medan du nu gör din bulgursallad. (Kika in i ugnen ibland, det kan vara läge att vända spetten vid något tillfälle i slutet)

  • Koka bulgur för ca 4 personer. Följ instruktionerna på förpackningen. Jag brukar salta lite lätt i vattnet, koka upp, hälla ner grynen, koka i ca 10-12 minuter på svag värme under lock och sedan stänga av plattan och låta bulguren vila under lock några minuter. Oftast går det åt 1 del bulgur till 2 delar vatten.
  • Häll över den färdigkokta bulguren i en form eller skål, låt den svalna lite medan du gör klart det sista till salladen

  • Det finns en mängd fetaostar att välja mellan. Just den här gången hade jag faktiskt bara salladsost till min rätt vilket också funkade. Ta den feta som du gillar
  • Tärna fetaosten om den inte redan är köpt i småbitar

  • Hacka persiljan ganska grovt

  • När kycklingen är klar för servering tar du och blandar ihop bulgur, persilja, fetaost och ev. en nypa salt
  • Pressa sedan citronsaft över och blanda runt salladen

  • För att inte rätten skall kännas torr så tycker jag att du skall servera en stor klick ajvar till eller göra en egen tzatziki i förväg. Underbara smaker som passar bra ihop. Glöm inte att du eller gästerna kan vilja salta lite extra på salladen ....