Baka på laktosfri mjölk och smör så kan även de med känslig mjölkmage mumsa :-)

Till ca 40 bullar behövs :

150 gram Mjölkfritt Smör eller Margarin
5 dl Laktosfri fet Mjölk
50 gram Jäst (gärna den för söta degar)
½ tsk Salt
1½ dl Strösocker
ev. 1-2 tsk Kardemumma
1,4 liter Vetemjöl Special

100 gram Mjölkfritt Smör
2-3 dl Vaniljsocker
1 Ägg att pensla med (eller bara mjölk att pensla med)
Pärlsocker

Pappersformar och gärna muffinsplåtar 

  • Använd gärna muffinsplåtar som du ställer bullformarna i. Då jäser dom upp fint på höjden och "flyter" inte ut i ugnen
  • Ställ ut alla pappersformar på plåten
  • Smält smöret sakta och fyll på med mjölken
  • Värm tills mjölken är fingervarm, ca 37 grader. Blir mjölk och smör blandningen för varm så kommer inte bullarna att jäsa eftersom jästen inte tål för hög värme
  • Smula ner jästen i en degbunke och häll sedan mjölkblandningen över
  • Rör runt tills jästen smält

  • När jästen smält i mjölken tillsätter du strösocker, salt, ev kardemumma och halva mängden vetemjöl

  • Knåda degen smidig och fin, tillsätt sedan mer mjöl, lite i taget
  • Lägg en stund på knådningen så degen blir riktigt spänstig. En assistent förenklar arbetet
  • Spar lite mjöl till utbakningen
  • Degen skall vara smidig, elastisk och inte för torr

  • Pudra lite mjöl på degen och täck med en handduk
  • Låt degen stå på en varm plats (i alla fall inte i drag) och jäsa i ca 60-80 minuter
  • När degen jäst till dubbel storlek är den klar !

  • Lägg degen på ett mjölat bakbord
  • Dela degen i två lika stora delar
  • Knåda varje degbit
  • Kavla ut en bit i taget till en stor oval (rektangulär) degplatta, ganska tunn

  • Bred rumsvarmt smör på hela degen, minst 50 gram smör
  • Häll rikligt med vaniljsocker över smöret, ända ut i kanterna
  • Vill du ha bullar med lite kardemumma eller kanel smak ??? Ja, pudra på det också i så fall

  • Rulla degen från långsidan, försök pressa ihop den något när du rullar så den inte blir för lös ..... rullen alltså. Rullen blir som en rulltårta ....
  • Skär skivor av rullen, 1-1½ cm smala för små bullar ..... 2-2½ cm breda för lite större bullar 

  • Lägg skivorna av bullrullen i pappersformar
  • Täck plåtarna med handduk och låt bullarna jäsa igen .... runt 45-60 minuter 

  • Värm ugnen till 250 grader
  • När bullarna jäst till dubbel storlek penslar du dem med uppvispat ägg (eller mjölk om du inte tål ägg)
  • Strö rikligt med pärlsocker över varje penslad bulle 

  • Grädda en plåt i taget under 6-8 minuter beroende på storlek
  • Övergrädda inte så att bullarna blir torra
  • Låt bullarna svalna på plåten eller på galler
  • Ät och njut !
  • Frys in de bullar som skall sparas i plastpåsar ..... bullar är alltid godast helt färska, så när du plockar fram dem igen ..... värm på lite i ugn eller micro