Laktosfria Vaniljbullar
5 dl Laktosfri fet Mjölk
50 gram Jäst (gärna den för söta degar)
1½ dl Strösocker
ev. 1-2 tsk Kardemumma
1,4 liter Vetemjöl Special
2-3 dl Vaniljsocker
- Använd gärna muffinsplåtar som du ställer bullformarna i. Då jäser dom upp fint på höjden och "flyter" inte ut i ugnen
- Ställ ut alla pappersformar på plåten
- Smält smöret sakta och fyll på med mjölken
- Värm tills mjölken är fingervarm, ca 37 grader. Blir mjölk och smör blandningen för varm så kommer inte bullarna att jäsa eftersom jästen inte tål för hög värme
- Smula ner jästen i en degbunke och häll sedan mjölkblandningen över
- Rör runt tills jästen smält
- När jästen smält i mjölken tillsätter du strösocker, salt, ev kardemumma och halva mängden vetemjöl
- Knåda degen smidig och fin, tillsätt sedan mer mjöl, lite i taget
- Lägg en stund på knådningen så degen blir riktigt spänstig. En assistent förenklar arbetet
- Spar lite mjöl till utbakningen
- Degen skall vara smidig, elastisk och inte för torr
- Pudra lite mjöl på degen och täck med en handduk
- Låt degen stå på en varm plats (i alla fall inte i drag) och jäsa i ca 60-80 minuter
- När degen jäst till dubbel storlek är den klar !
- Lägg degen på ett mjölat bakbord
- Dela degen i två lika stora delar
- Knåda varje degbit
- Kavla ut en bit i taget till en stor oval (rektangulär) degplatta, ganska tunn
- Bred rumsvarmt smör på hela degen, minst 50 gram smör
- Häll rikligt med vaniljsocker över smöret, ända ut i kanterna
- Vill du ha bullar med lite kardemumma eller kanel smak ??? Ja, pudra på det också i så fall
- Rulla degen från långsidan, försök pressa ihop den något när du rullar så den inte blir för lös ..... rullen alltså. Rullen blir som en rulltårta ....
- Skär skivor av rullen, 1-1½ cm smala för små bullar ..... 2-2½ cm breda för lite större bullar
- Lägg skivorna av bullrullen i pappersformar
- Täck plåtarna med handduk och låt bullarna jäsa igen .... runt 45-60 minuter
- Värm ugnen till 250 grader
- När bullarna jäst till dubbel storlek penslar du dem med uppvispat ägg (eller mjölk om du inte tål ägg)
- Strö rikligt med pärlsocker över varje penslad bulle
- Grädda en plåt i taget under 6-8 minuter beroende på storlek
- Övergrädda inte så att bullarna blir torra
- Låt bullarna svalna på plåten eller på galler
- Ät och njut !
- Frys in de bullar som skall sparas i plastpåsar ..... bullar är alltid godast helt färska, så när du plockar fram dem igen ..... värm på lite i ugn eller micro
Taggat med:
1 kommentar | Skriv en kommentar | Kommentarer RSS
Skriv en kommentar
Föregående inlägg: Halloween Pumpa Soppa med Vitlök (så mumsig)
Nästa inlägg: Kokosplättar ... ett mjölk & glutenfritt alternativ
O va gott, detta måste jag o dottern prova att baka
Vilka fina bilder och vilket jobb du gör, Du är duktig på att pyssla , roligt att kolla in på din blogg
mvh Kristina