Snabblagat, enkelt och dessutom gott och nyttigt.
Jag har helt plötsligt börjat botanisera bland de middagsklara såser som finns i butikshyllorna. Sås är något som faktiskt kan vara lite svårt att få till smakmässigt.

Jag kan väl inte påstå att jag är någon hejare på just den delen av matlagningen,
så det har varit riktigt kul att prova de färdiga alternativen som finns att tillgå.
Den här citron såsen var en riktig höjdare, kommer absolut att köpa den igen


Inköpslista för 4 portioner:

4 frysta laxbitar (finns i portionsstorlekar)
Abbas middagsklara Citronsås för ugnsbakad lax 250g (eller något annat märke)
Fryst blomkål 1½ dl
Fryst broccoli 1½ dl
Råris 1½ dl okokt
1 citron eller citron på flaska
Salt och citronpeppar
1 msk smör

Gör så här:

  • Värm ugnen till 175 grader
  • Lägg 4 laxportionsbitar i en ugnsfast form. Snabbast går det om fisken är tinad, annars tar rätten dubbelt så lång tid att tillaga
  • Koka råriset i rikligt med saltat vatten och en skvätt citronsaft, ca 10 minuter eller enligt förpackningens instruktioner
  • Lägg de frysta grönsakerna i en kastrull med saltat vatten och koka upp. Grönsakerna skall koka ca 10 minuter eller tills de börjar mjukna lite i "stammarna". Häll av kokvattnet

  • Salta nu lite lätt på laxbitarna. Pudra också över lite citronpeppar
  • Häll över den färdiga citronsåsen
  • Ställ in formen med lax och sås i mitten av ugnen och tillaga 20-25 minuter. Är laxen fryst får du räkna med 40 minuter eller tills fisken faller isär när du skär i den

  • När riset är färdigkokt häller du av överflödigt vatten
  • Blanda försiktigt ner 1 msk smör och de kokta grönsakerna. Rör inte för hårt för du blir broccolin mosig
  • Stänk lite citronsaft över grönsaksriset
  • Klart för servering

Tips:

Börja att tillaga fisken, så är den lagom klar när ris och grönsaker är färdigkokt. Middagen behöver bara ta 30 minuter att tillaga, så det är inte speciellt tidskrävande

Passar perfekt för matlådan och fungerar utmärkt att frysa in till senare tillfällen

Nästan alla fabrikanter har börjat med middagsklara såser. Såg att det fanns en uppsjö av varianter. Prova olika typer och märken av lax/fisksåser så kan du variera denna rätt från gång till gång. Jag skall avlägga omdöme vartefter jag provar sortimentet ;-)