Det är så roligt numera för min 13-åring har blivit alltmer intresserad av att vara med i köket. Ofta har han önskemål eller kommer med idéer på nya maträtter. Igår tipsade han om något han ätit veckan innan ..... vi tog det vi hade och improviserade lite. Han var nöjd med resultatet, även om det var mammas idé att lägga basilika i den kalla såsen .... ha ha ha

3 moment, men mycket enkla .... kan du få rum med både potatis och sedan även fisken den sista stunden i ugnen .... ja då lyckas du minska ner tillagningstiden med 10 minuter. Dressingen/såsen gör du med fördel en stund innan så att den får dra till sig lite innan servering

Fungerar utmärkt både som vardags- och festmat !!!

Till 4 personer behöver du :

(dressingen)
2 dl Creme Fraiche
6-8 Soltorkade tomater i olja (avrunna)
½ kruka färsk Basilika
1 Kryddmått Citronpeppar
1 kryddmått Salt
1-3 kryddmått pressad Limesaft
1 tsk Honung

(ugnsstekt potatis)
800 gram små fina Delikatesspotatisar (eller klyftad potatis)
Stor klick Smör + Olivolja att steka dem i
ca 1-2 tsk Salt
ca 1 tsk Citronpeppar
ev. några Citron el. Limeklyftor

(laxen)
4 Laxfiléer i portionsbitar
Skalet från 1 Lime
Saften från nästan en hel Lime (lite till dressingen också)
1 msk Olivolja
½ kruka färsk Basilika
½-1 tsk Salt
½-1 tsk Citronpeppar

Tips:

Har du tex olja med smak av basilika eller citron hemma ? Använd det ... bara en trevlig smakförhöjare :-)
Ingen delikatesspotatis hemma eller i butiken ??? Gör naturligtvis vanlig klyftpotatis ... jag tyckte bara att det såg festligare ut med dessa små, söta potatisar och det blir liksom en annan sötare smak på helstekt potatis jämfört med klyftor upplever jag :-) 
Ingen Lime ??? Fungerar lika bra att göra på citron också ....

  • Börja med att göra den kalla såsen så att den får stå och dra till sig
  • Hacka basilikabladen från en halv kruka 
  • Blanda creme fraiche och basilika i en skål
  • Lyft upp tomaterna ur oljan och låt de rinna av lite
  • Skär tomaterna i fina strimlor eller bitar
  • Blanda tomaterna, kryddor, lite limesaft och honung med creme fraichen och basilikan. Smaka av både nu och när den fått stå en stund i kylen. Helt valfritt om du vill tillsätta mer salt eller peppar till såsen
  • Låt såsen vila i kylen medan du gör potatis och fisk nu

  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Lägg potatisen (med skal) i en ugnsfast form
  • Lägg några stora smörklickar i formen
  • Ringla över ett par matskedar olja (har du citronolivolja är det bara en stor fördel)
  • Lägg några citronklyftor eller limeklyftor över potatisen om du har ... det förhöjer verkligen smaken på potatisen
  • Strö över salt och citronpeppar
  • Vänd runt potatisarna med oljan, kryddorna och allt annat gott i formen så det blandar sig väl
  • Ställ in formen med potatis mitt i ugnen (eller lite längre ner)
  • Det tar mellan 15-25 minuter att baka potatisen beroende på storlek. Vänd runt potatisarna några gånger under ugnsstekningen och känn efter med provsticka så du vet när potatisen är lagom mjuk. Jag gillar att mina potatisar får lite färg och en krispig yta.

  • När potatisen är i ugnen så marinerar du laxen
  • Lägg de 4 bitarna i en ugnsfast form
  • Riv skalet av en lime, undvik att komma för djupt, den vita delen under skalet smakar inte lika trevligt
  • Pressa lime över laxen och strö över det rivna skalet
  • Häll över olivoljan

  • Hacka basilikabladen
  • Lägg hacket över fisken

  • Krydda med salt och citronpeppar
  • Vänd runt alltsammans och "massera" in alla goda smaker i fisken
  • Så när potatisen är klar byter du plats på formarna (om du inte får in fiskformen samtidigt som potatisen)
  • Har du varmluftsugn kan du lyfta upp potatisformen högre upp i ugnen och låta fisken hamna längre ner
  • Hur du än väljer att göra så räcker det med att låta laxen stå inne runt 10 minuter. Fisk går över lag väldigt fort att tillaga

  • Ställ fram flingsalt och olivolja på bordet så att varje gäst själva kan komplettera på fisken och potatisen
  • Fisken kan serveras på en bädd av ruccola om man vill att det skall se lite färggladare ut .... eller kan man strö över lite färska, gröna basilikablad precis vid servering