Degen knådar du snabbt ihop och bakar sedan ut i två limpformar. Där får de sedan stå och jäsa i några timmar .... sen är det bara att grädda :-) Limpan måste dock ha kallnat innan den skärs upp ..... annars blir den degig i mitten och svår att skära eftersom den bara är knådad och jäst en gång (latmasken i mig rationaliserar bort saker ibland för att det skall bli så lätt som möjligt)

Att baka eget bröd är både enkelt, billigt och naturligtvis godare en färdigpackat köpebröd. Liknande limpa finns med sedan tidigare här på Matnyttigt: Enkla Sirapslimpor

Till 2 limpor behöver du:

50 gram Jäst
50 gram Smör
5 dl Naturell Yogurth
1½ tsk Salt
1 dl Sirap (jag använde ljus idag)
5 dl Vetemjöl
ca 6 dl Rågsikt

 lite mjöl till utbakning
olja att smörja limpformarna med

  • Smält smöret i en kastrull och låt det svalna lite
  • Blanda jäst och yogurth i en bunke
  • Häll över det smälta smöret och blanda väl tills allt löst sig tillsammans

  • Fyll på med salt, sirap och vetemjöl
  • Arbeta sedan stegvis in rågsikten i degen vartefter du knådar

  • Knåda degen blank. Den skall nästan släppa från bunkens kanter

  • Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora bitar
  • Knåda degbitarna och rulla dem sedan till 2 limpor

  • Lägg degen i limpformarna som du smort med lite olja
  • Lägg en handduk över och låt nu brödet få stå och jäsa i 2½-3 timmar

  • När bröden jäst till minst dubbel storlek slår du på ugnen på 200 grader (jag använde vanlig ugnsvärme idag, INTE varmluften)
  • Limporna skall gräddas längst ner i ugnen

  • Efter halva tiden kanske dina limpor också har fått mycket färg .... sätt i så fall in en bakplåt över limpformarna. Då blir ytan inte så mörk, men brödet gräddas vidare i mitten
  • Efter ca 35-40 minuter är brödet färdigt

  • Du kan efter en stund plocka bort formarna och linda in bröden i handdukar för att svalna eller bara låta svalna på galler
  • Brödet skall kallna helt innan du skär upp det ...... väldigt poröst och faller gärna isär om det är för varmt