Jag har flera recept på Bulgursallad här på bloggen ... mycket beroende på att det är enkelt, gott,
klarar sig flera dagar i kylen, man kan variera salladerna i oändlighet och den är god både till
vardagens köttbullar och helgens grillade köttbit, kan ätas både varm eller kall ....
Ja, ni förstår att jag gillar det :-)

Här har jag gjort 2 olika blandningar, perfekt att servera på buffén
eller till de 3 kycklingspetten som finns i tidigare inlägg. Den ena är lite "tam" med
paprika, persilja och lök .... i den andra blandar vi i vitlök, peppar och fetaost

Läs igenom hela receptet innan du startar så ser du
ingredienserna till de båda salladerna längre ner på sidan


Du startar med att :

  • Koka Bulgur för ca 6 personer/portioner (följ instruktionerna på förpackningen)
  • Det finns massor av sorter att välja mellan och jag köper min bulgur väldigt billigt ifrån de utländska livsmedelsbutikerna som finns här i vår stad. Du kan välja vilken sort du vill, men jag gillar den lite grövre

  • När din bulgur är färdigkokt delar du upp den i 2 skålar
  • Låt den svalna något medan du gör klart grönsakerna

Du behöver till sallad nr 1 :

1 finhackad Rödlök
1 finhackad Röd Paprika
1 dl grovhackad Persilja (vanlig persilja, prova den från kruka)
½ Citron
2 tsk Olivolja
1 nypa Salt (sen får gästerna salta mer själva om de önskar)

  • Hacka/skär grönsakerna
  • Blanda allt med bulgur från den ena skålen
  • Pressa citronsaft över salladen
  • Häll i olivolja och en nypa salt 
  • Blanda alltsammans och låt den stå och dra en liten stund (fungerar att servera den både varm, ljummen eller kall)

Nu till sallad nr 2 :

2 dl blad från Bladpersilja
Hackad eller pressad Vitlök .... ½ Solo ELLER 2-3 klyftor
ELLER 1/5 av en färsk vitlök
2 msk Olivolja
½ tsk Citronpeppar
150-200 gram Fetaost (valfri sort)

  • Plocka bladen från persiljestjälkarna, ca 2 dl
  • Grovhacka bladen
  • Välj en vitlöks sort som du gillar. Jag hade färsk vitlök denna gång. Tog ungefär en fjärde- eller femtedel av den. Hacka den fint eller pressa om du använder annat än färsk
  • Lägg i bladpersiljan och vitlöken i bulgur skål nummer två

  • Skär eller smula fetaosten i bitar och lägg ner i salladen
  • Krydda och häll över oljan

  • Blanda runt salladen ordentligt så kryddor och feta blandar sig


Dessa sallader passar utmärkt till Kryddiga köttfärsspett
eller
mina 3 olika kycklingspett med sting.

Som tillbehör passar Tzatziki, Röd röra, Hummus eller Ajvar Relish