Otroligt lyxiga biskvier på en botten av mandelmassa och en fyllning av choklad-, vanilj- och smörkräm. Det här är nåt alldeles extra och nån gång i livet måste du bara prova. Dessa biskvier är mer som bakelser än kakor .... mäktiga, mättande och lyxiga

Du kommer att behöva mycket ingredienser vid start. Om du vill kan du givetvis göra hälften av receptet, kanske en god idé första gången. Om du gör hela det här receptet kommer det att bli runt 30 stycken stora biskvier, men du kan också göra små mumsbitar och då räcker det till närmare 40-50 stycken. Att baka LITE .... det vet inte jag vad det är ;-)

Hör av dig med ett inlägg om det är något moment jag missat
eller om det är något du är osäker på


Du kommer att behöva (kom ihåg att du kan halvera allting):

600 gram Mandelmassa (39:-/kg på Willys)
2 Äggvitor

ca 4 dl fast Vaniljkräm/Marsankräm som du gör själv av pulver
(ca 100 gram marsanpulver blandas med 2 dl mjölk och 1 dl grädde och får svälla i 10 minuter för att få en fast konsistens)
2 msk Florsocker
2 msk Kakao
150 gram Smör
½ dl Grädde
100 gram Mörk Blockchoklad

Ca 250-300 gram Mörk Choklad (eller blockchoklad) att doppa kakorna i

  • Börja med att göra dina kakbottnar. Kakan kan även göras på mald mandel , det finns flera receptvarianter, men jag tycker detta blir både godare och lättare
  • Separera äggen så du INTE får med någon gula i smeten

  • Mosa mandelmassan och äggvitan med gaffel, vispa med elvisp eller kör i mixer, till det blir en slät smet. INGA klumpar helst

  • Fyll en sprits med mandelmassesmeten om du vill göra lyxigt, fina kakor. Använd ett relativt stort munstycke så det inte blir så trögt att spritsa ut kakorna på plåten sen (annars KAN du bara klicka ut smeten UTAN sprits)

  • Lägg bakplåtspapper på ugnsplåtar och spritsa nu ut fina kakrosor på pappret. Om du skall göra stora cafébiskvier blir det ca 26-30 stycken. Vill du göra mindre bitar så räcker smeten till runt 40-50 kakor. Mina stora kakor hade en diameter på ca 4-5 cm och det blev 2 plåtar kakor

  • Om du har varmluftsugn kan du grädda båda plåtarna samtidigt
  • Grädda då i 150 graders ugnsvärme i ca 12-15 minuter. Kakorna skall få fin färg och kännas torra på toppen
  • I vanlig ugn kan du höja värmen till 160-170 grader och grädda en plåt i taget, ganska långt ner i ugnen. Tiden är den samma .... 12-15 minuter beroende på storlek

  • Ta kakorna ur ugnen och vänd med hjälp av en stekspade/kniv eller osthyvel dina kakor helt upp och ner. Kakan är kladdig under och går lätt sönder om du inte är försiktig. Låt nu kakorna ligga och kallna upp och ner så även botten på kakan torkar till lite

  • Dags att göra fyllningen
  • Blanda marsanpulver, mjölk och grädde med visp och låt krämen svälla en liten stund innan du fyller på med resten av ingredienserna (om du inte redan innan har gjort en marsankräm)
  • Blanda i mjukt, rumsvarmt smör, florsocker och kakao
  • Vispa till en slät kräm UTAN smörklumpar .... ha ha

  • Ner i marsan/smör krämen skall också en liten choklad ganache
  • Ganachen kokar du ihop genom att smälta grädde och blockchoklad i en kastrull. Vispa hela tiden och sänk värmen så att det inte börjar koka. När chokladen är smält kommer din ganache att vara blank och slät om du vispat ordentligt under upphettningen

  • Nu häller du den varma chokladganachen i marsan/smör krämen och vispar kraftigt så det blir som en luftig, fluffig mousse
  • Låt chokladfyllningen stå och stelna lite i kylskåpet så kommer det bli lättare att jobba med den sen

  • När kakor och fyllning har kallnat så skall spritsen fram igen .... eller kan du klicka och forma moussen med sked eller kniv på kakorna om du inte har tillgång till spritspåse
  • Fyll spritspåsen och dekorera dina kakor (på kakans bottensida) med chokladkrämen/fyllningen. Gör fyllningen toppig, platt eller rund, vilket som du tycker blir snyggast. Tänk på att krämen skall fylla hela kakbotten och inte bara en liten topp på mitten

  • När kakorna fyllts måste de bli helt kalla igen innan man kan doppa dem i smält choklad. Bäst är att ställa dem i frysen om de får plats, annars får kylen funka också
  • Eftersom biskvier görs i många steg så kan man lätt göra andra saker mellan momenten och om kakorna blir stående i kylen en längre stund eller över natten, så gör det ingenting

  • Smält chokladen (block eller någon finare sort) över vattenbad. Använd en djup tallrik över kastrullen med kokande vatten, så att kakorna sedan lätt kan doppas i chokladen
  • Ta de riktigt kalla biskvierna och håll hårt i botten på kakan. Vänd den upp och ner och doppa ner sidan med fyllningen i den smälta chokladen. Vänd försiktigt kakan utan att det rinner för mycket längst sidorna på kakbotten
  • Lägg på en bricka eller ett fat utan att de doppade kakorna nuddar varandra
  • Vartefter som du doppar kakorna och fyller ett fat ställer du tillbaka dem i kylen igen så att de snabbt får kylas av

  • Det går jättebra att frysa chokladbiskvier men tänk på att lägga den en och en med papper mellan så de inte kladdar ihop sig
  • Annars förvarar du kakorna i kylskåpet och serverar dem kalla

  • Om du anser att biskvierna blivit för stora och mäktiga kan du plocka ut dem frysta och dela dem med vass kniv direkt medan de är hårda. Alla vill inte festa loss lika mycket som jag ..... ;-)

Hoppas du vågar prova att göra dessa underbara bakverk. Det är såååå goda !!!

När du ändå har mandelmassa hemma kan du passa på att baka enkla Wienerbullar också .... med en fyllning på smör och mandelmassa ;-) Du hittar receptet här