Efter att ha sett en fransk konditor göra Macarons och prata om kemi, vetenskap, temperaturer hit och dit, emulsioner mellan fett och vätska, ja, då tänkte jag att detta är ingenting för mig. Sen hittade jag Leila som gjorde Macarons ganska enkelt och därefter en annan hobbybagare på nätet som förenklat det ytterligare .... NU TESTADE JAG !!!

Jag har aldrig ätit den franska lilla originalbakelsen, så jag har inget att jämföra med, men dessa små färgglada skapelser kan jag verkligen inte klaga på :-)
För mig blev det lite, lite för sött och mäktigt .... men jag skall fortsätta prova mig fram med olika fyllningar. Att göra fyllning med Philadelphiaost istället för smörkräm blir nog en höjdare, kan jag tänka. Likaså med enkel choklad ganache .... Kakan är glutenfri för den som funderar .....

Prova nu att göra egna Macarons, långt ifrån så svårt som man skulle kunna tro, med detta förenklade recept på den färgglada "trendkakan" !!!

Instruktionen blir väldigt lång, men det är just för att du skall våga och förhoppningsvis lyckas med dina skapelser ... ha ha
. Om du saknar något eller inte förstår .... skriv en rad i kommentarsfältet så jag kan göra tillägg i beskrivningen

Du behöver till 25-30 st färdiga dubbla kakor:

125 gram Sötmandel (plus att jag tog 25 gram extra,
som jag sedan sparade på sidan om ... behövdes senare märkte jag.
Så totalt 150 gram mandel malde jag)
250 gram Florsocker
125 gram Äggvita (jag köpte färdig äggvita på flaska, som finns på stormarknader, jag tror 125 gram motsvarar vitan från 3-4 ägg, men VÄG)
0,75 dl Strösocker
Röd karamellfärg/hushållsfärg
Svart karamellfärg/hushållsfärg

Fyllning 1 och 2:

100 gram Smör
1,5 dl Florsocker
1 Äggula
1 msk Kakao
2 msk Nutella
1,5 msk Jordgubbssylt
Röd karamellfärg/hushållsfärg

Nödvändiga redskap:

Mandelkvarn ELLER matberedare med vassa knivar
Matberedare ELLER mixer
Elvisp ELLER hushållsassistent
Ev. en sil med fint nät
Tårtsprits med litet spritsmunstycke
Hushållsvåg
Bakplåtar med bakplåtspapper
Fuktad handduk
Flera småskålar

I nästan alla recept står att man skall skålla mandeln innan man maler den ... det gjorde INTE jag. Kakan kanske blir grövre, men det spelar ingen roll om vi skall göra det enkelt för oss. Man kan också köpa färdigt mandelmjöl (ganska dyrt) men jag skippade det i detta recept. Säkert blir kakan finare i konsistensen, men jag var för snål just nu ;-)

Hushållsfärg finns i många kulörer, jag har köpt hem flera sorter så jag kan experimentera längre fram med färger av alla de slag

 • Börja med att mixa mandel och florsocker på högsta effekt tills mandeln är som ett pulver. Du kan sila mjölblandningen så du får bort de största bitarna och sen köra dessa igen i mixern. Håll på så tills du har ett fint, tunt mjöl.
 • Eller så använder du mandelkvarn. Därefter blandar du då i mandelmjölet med florsockret

 • (När mandeln och florsockret var riktigt finmalet så lade jag ca 25 gram av mjölet åt sidan ...)

 • Nu skall du vispa äggvitorna till hårt skum
 • I "fina recept" pratas om rätt temperatur på äggvitan, exakt mängd på grammet osv. Men jag är inte riktigt så petnoga, jag bara körde på med mina kylskåpskalla äggvitor)
 • Här är det tålamod som gäller. Vispa på full effekt och vartefter äggvitan stelnar så strör du i strösockret, lite i taget
 • Äggvita och socker skall bli till en riktigt hård maräng där du utan problem skall kunna vända skålen över huvudet utan att den rinner ut
 • Nu skall du sakta och försiktigt röra ner mandelmjölet i äggvitan. Använd inte vispen utan ta en sked och vänd runt mjöl och äggvita. Vänd runt, vänd runt, vänd runt .... till allt blandat sig. Det är viktigt att äggvitan behåller lite av den luftighet som blev vid vispningen

 • Dela upp smeten i 2 skålar
 • I den ena smeten tillsätter du rikligt med röd färg (ca 12-15 droppar)
 • I den andra smeten tillsätter du svart färg (något mer än den röda)
 • Har du inte hittat svart karamellfärg så kan du ju ta en annan färg, gult tex. Det kan bli fint mot den bruna chokladfyllningen eller varför inte grön färg som kan bli läcker till den rosa jordgubbsfyllningen

 • Min svarta (gråa) smet blev nu lite lösare eftersom jag tillsatte ganska mycket färg. Det var då jag tog några nypor av det mandelmjöl som jag tidigare ställt åt sidan. För att smeten skall ha rätt konsistens får den inte vara för lös. Tänk dig att det skall gå att spritsa ut den på plåten UTAN att den bara RINNER rakt igenom spritsens öppning. Därför va det bra att ha lite extra mjöl att dryga ut smeten med (annars hade hela alltet gått till spillo)

 • Fyll tårtspritsen (eller en plastpåse) med den första smeten. Öppningen på spritsen måste vara ganska liten och gärna helt rund, inte dom där vackra taggiga spritsarna som man använder till gräddtårtor (se bild långt upp på sidan)
 • Spritsa ut kakor ganska tätt på en plåt med bra bakplåtspapper, de skall nämligen inte flyta ut vid gräddning. De skall vara stora som en femkrona ungefär. Är smeten perfekt så kommer den att flyta ut bara så pass mycket att det INTE blir en liten "topp" kvar på mitten. En slät liten kaka skall det bli :-) Min smet räckte precis till en plåt av varje färg

 • När kakorna är färdigspritsade låter du plåtarna stå framme i rumstemperatur mellan 20-30 minuter. Då hinner kakorna "torka" lite på ytan och de spricker inte lika lätt vid gräddning

 • Sätt ugnen på 150 grader. Jag vågade inte använda varmluften utan körde på helt vanligt ugnsprogram med över och under värme

 • Grädda en plåt i taget, långt ner i ugnen
 • Efter ca 15-17 minuter är kakorna färdiga. Du ser då att kakan lyft sig på höjden. Om du är osäker om kakan är klar så kan du försiktigt trycka med fingertoppen på kakan. Är den stel på toppen och inte trycks ihop som en pannkaka, då är den klar. När jag kände på mina kakor första gången, så trycktes kakans topp ner och jag såg att den fortfarande var lös i mitten
 • En färdig macaron skall vara hård och krispig utanpå, men seg i mitten ...
 • När du tar plåtarna ur ugnen så drar du direkt över bakplåtspappret med kakor till ett kallt bord, gärna med en fuktig handduk under. Kakan blir bäst om den får svalna av snabbt, sägs det. Det fuktiga underlaget gör också så att kakan lättare släpper från pappret
 • Låt nu kakorna ligga och bli helt kalla innan du lägger över dem på fat eller bricka

 • Under tiden kakorna kallnar kan du göra fyllningarna
 • Vispa eller mixa smöret, florsockret och en äggula till en jämn kräm (se till att där inte finns spår av klumpar från smöret .... jätteäckligt)
 • Dela smörkrämen i två skålar
 • I den ena rör du ner (eller mixar) nutella/nötkräm och kakao
 • I den andra skålen blandar du ner röd karamellfärg (5-6 droppar) samt jordgubbssylten
 • Krämerna skall vara välblandade och släta
 • Jag tyckte min jordgubbskräm blev lite lös, så jag ställde de båda fyllningarna i kylskåpet en stund innan jag började jobba med dem

 • När kakorna är kalla och fyllningarna fasta och medgörliga börjar du spritsa  krämen på kakorna. Jag använde en stor spruta till detta men det fungerar säkert alldeles utmärkt med tårtspritsen här också
 • Fyllningen måste vara fast i konsistensen så att den inte rinner ut när du trycker ihop kakorna två och två
 • Försök att para ihop kakor som är lika stora för att resultatet skall bli så proffsigt som möjligt

 • Blanda fyllningarna mellan de två olika kakorna ... kul med lite olika färgkombinationer
 • Det skall vara ett rejält lager med fyllning, men ändå så pass "lagom" att det inte trycks ut utanför kakornas kanter

 • När kakorna var fyllda lät jag dem ligga en stund i kylskåpet innan servering. Blir chokladkrämen för varm kommer den säkert att tryckas ut lite lagom jobbigt när man tar sin första tugga ;-)


Jag skall anamma tipset som flera macaronbakare skriver i sina recept och bloggar ...
förvara de färdiggräddade mandelkakorna i burk med lock och gör fyllningen
och monteringen vartefter de skall bjudas på. En färdigmonterad kaka med sin fyllning
kan bli lite för seg om den förvaras länge.

Jo, det verkar klokt .... tror jag skall grädda en massa kakor i olika färger och spara.
Då kan man plocka fram vartefter och leka hej vilt med färger och smaker på fyllning.
YES !!!! Det här var roligt OCH enklare än vad jag någonsin vågat drömma om !!!!

Här nedan ser du en mängd bilder som jag lånat från nätet.
Hoppas det ger dig inspiration till lek med färger ....
jag lyckades bli lockad i alla fall :-)