Oj oj oj .... de här mandelskorporna måste ni testa !!!
Jag såg ett recept i ett reklamblad nyligen, var bara tvungen att prova på.

Så enkelt att göra, blev verkligen förvånad över att det inte var svårare att göra Biscotti. Saffran och mandel passar ju utmärkt nu framåt jul. Tyvärr har jag redan ätit upp en del, det var såååå goda att doppa i te, inte för söta, bara helt underbara

Du behöver:

100 gram Margarin (eller riktigt smör)
0,5 gram Saffran
1½ dl Strösocker
2 Ägg
5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1½ dl Sötmandel

  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Grovhacka mandeln, det gör inget om några bitar blir lite större

  • Smält margarinet i en kastrull
  • Blanda saffranet med ett par matskedar strösocker och häll ner i det smälta margarinet. Om saffranet är grovt eller i pastiller, så bör saffranet krossas i en mortel till ett fint pulver. 0,5 gram är väldigt lite .... så var försiktig, ingenting får gå till spillo. När man stöter saffran i en mortel så tillsätter man samtidigt lite strösocker för att lättare kunna krossa saffranet till ett fint pulver. Det jag köpte sist var redan väldigt finfördelat
  • Häll över margarinet med saffransblandningen i en skål
  • Låt blandningen svalna

  • Rör ner äggen och resten av sockret
  • Vispa eller rör kraftigt en stund
  • Tillsätt mjöl, bakpulver och den hackade mandeln
  • Knåda ihop till en deg. Låt degen vara lite "kladdig" och tillsätt hellre mer mjöl när du rullar ut degen

  • Degen delas i 4 delar
  • På lätt mjölat bakbord rullar du degklumparna till 4 rullar, lika långa som bakplåten. Jag passade in rullarna på kortsidan av plåten, eftersom jag då bara behövde grädda en omgång
  • Lägg rullarna på bakplåtspapper på plåten
  • Grädda i 14-15 minuter, mitt i ugnen

  • Efter 14-15 minuter tar du ut plåten med kakrullarna, de bör nu ha spruckit lite vid gräddning
  • Sänk ugnsvärmen till 100 grader
  • När kakrullarna börjat svalna något skärs 1½-2 cm breda, sneda kakor
  • Skär med mycket vass kniv, då mandlarna är hårda och kakan annars lätt smular sönder när du skär diagonala bitar

  • Låt kakorna ligga kvar på plåten, men lägg varje kaka med skärytan nedåt
  • Ställ tillbaka plåten i ugnen och låt en liten metallbit ligga emellan ugn och lucka så det är en liten glipa (tex. en provsticka, kniv, kakmått). Viktigt att varmluften får sippra ut så det inte blir fukt och kondens i ugnen
  • Låt kakorna nu stå kvar i ugnen ca 1 timme
  • Nu har kakan blivit till en torr skorpa - biscotti

  • När skorporna är helt kalla kan de läggas i en burk med lock, eller ligga framme i en fin skål

Fantastiska MANDEL BISCOTTI med SAFFRAN. Doppa i varmt te eller en kopp rykande färskt kaffe.
Prova också att göra Mandel Biscotti med Dajm :-)

Ge bort i en fin glasburk så skorporna syns genom glaset