En lyxig mandelmuffins som jag nästan skulle vilja kalla bakelse. Seg och härlig, nästan likt en
mazarin i konsistens och smak. Med enbart mandelmassa, ägg, mjöl och bakpulver är dessa
godbitar lätta att baka. Välj själv om du vill göra stora eller små

Passar lika bra att servera enkelt till kaffet som att lägga upp tillsammans med
glass, grädde, bär eller fruktsås och servera som en dessert

Receptet ger ca 8-10 normalstora kakor i aluminiumform eller upp till 15 stycken i små miniformar.
Går jättebra att baka dubbel sats och frysa in .... om de inte hinner ta slut innan de hamnar i frysen ;-)

Du behöver :

200 gram Mandelmassa (jättebilligt på tex. Willys)
2 Ägg
1 dl Vetemjöl
1½ tsk Bakpulver

Till formarna och garnering behöver du:

lite smält Margarin
1 påse Mandelspån
Florsocker


  • Smält lite margarin i en skål eller kastrull
  • Välj om du vill göra kakorna i aluminiumformar (ca 8-10 st) eller i minipappersformar som du ställer i en muffinsplåt för små formar

  • Pensla varje form med lite smält margarin i botten och på sidorna

  • Strö i flagad mandel så det fastnar på botten och kanterna på formen
  • Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader "vanlig"

  • Finfördela mandelmassan i en skål och knäck två ägg över
  • Vispa kraftigt tills all blir en slät, vit, fluffig smet. Det skall INTE finnas bitar kvar av mandelmassan

  • Tillsätt vetemjöl och bakpulver
  • Vispa kraftigt till smeten är tjock och krämig

  • Skeda/klicka i smet i formarna, lite mer än hälften av formen skall fyllas med mandelsmet
  • Strö ytterligare lite flagad mandel över kakan
  • Grädda inte kakorna för högt upp i ugnen .... starta med 8-10 minuter. Kakan är klar när den är gyllenbrun, har fast och torr yta. Tiden beror helt på ugn och storlek på formar. Mina minimuffins tog ca 9 minuter medan mina lite större tog upp till 12 minuter att bli klara. Håll koll !!!

  • När kakorna svalnat kan du lätt lyfta ut dem ur formarna om du vill. Du kan också behålla dessa om du skall servera kakan som en vanlig muffins

  • Vill du kan du garnera kakan med lite florsocker som du pudrar över
  • Att servera med en klick glass när kakan fortfarande var ljummen var inte dumt heller .... använd fantasin och prova med olika frukter och bär som tillbehör ..... grädde eller bärsås