Kokade mannagrynsgröt till sonen för ett par veckor sedan och kom då att tänka på mannagrynspudding som jag blev bjuden på någon gång som barn .... det väckte minnen trots att jag inte minns vem som bjöd mig då .... Sagt och gjort .... började bläddra i receptsamlingar och hittade ett urklipp från Hemmets Veckotidning (tidigt - 80 tal). I originalreceptet står det att man skall blanda i russin och bittermandel, men jag skippade både och ....

En otroligt enkel och god efterrätt. Skippa vispad grädde och ät som mellanmål istället eller skiva färska frukter och bär och servera som sommarfika. Hela familjen blev nöjda och sambon som inte gillar för söta saker tyckte att körsbären bröt av bra och att puddingen i sig inte var för söt

En enkel historia .... bara man rör ordentligt när man kokar gröten. Mjölk och grädde kokar lätt över och vänder du ryggen till har din gröt bränt fast i kastrullbotten :-(

Du behöver till en medelstor ugnsfast form (ca 6 portioner):


7 dl Mjölk
1 dl Grädde
1½ dl Mannagryn
2 Ägg
1 kryddmått Salt
1½ msk Socker
2 tsk Vaniljsocker
(Lite russin om man vill .... jag ville INTE)
Smör (till formen)

Hemkokt bärsås eller denna underbara körsbärssås som finns på tetra .... hittade på Willys, riktigt mycket körsbär och inte alls så konstlad och sötsliskig
Vispad grädde

  • Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Rör, rör, rör i botten .... Bränd smak förstör hela desserten
  • När mjölken kokar vispar du i mannagrynen och saltet, sänker värmen och fortsätter vispa tills gröten börjar tjockna .... 3-5 minuter

  • När gröten blivit jämn och tjock låter du den svalna i kastrullen eller i en annan kall skål
  • Sätt ugnen på 200 grader (jag använde varmluften)

  • Vispa äggen, sockret och vaniljsockret i en liten skål
  • När gröten svalnat av häller du i äggblandningen och rör ordentligt till en jämn smet

  • Använd en ugnsfast form i valfri modell, ca 20 x 20 cm eller lite större
  • Smörj kanter och botten med en stor klick smör
  • Häll grötblandningen i formen

  • Grädda puddingen en bit ner i ugnen mellan 20-30 minuter eller tills den stelnat och fått fin färg på ytan
  • Låt sedan puddingen svalna något innan du serverar den med grädde och bärsås

  • Puddingen förvaras sedan i kylskåpet och går utmärkt att ätas kall