En perfekt matmuffins till picknicken eller buffébordet. Jag köpte en muffinsplåt för minimuffins idag
så jag var bara tvungen att prova den .... perfekt med små mumsbitar så man kan få i sig flera sorter ;-)

Med soltorkade tomater i olja, vitlök och färsk hackad basilika blev det en favorit
och nästa gång skall jag krydda ännu lite mera. Strö lite riven ost på toppen .... ännu hellre lite parmesanost
som tyvärr inte uppskattas av sambon här hemma (men jag gjorde några såna till mig själv)

Frys in och plocka fram när tillfälle ges, smaska till kvällsfika eller mellanmål


Du behöver till 24 minimuffins eller 12 normalstora:

4,5 dl Vetemjöl
1 msk Bakpulver
1½ kryddmått Salt
2 kryddmått Svartpeppar
100 gram Soltorkade tomater i olja
6 msk av Oljan som tomaterna ligger i
2 Ägg
1½ dl Mjölk
1½ dl Yoghurt (naturell av något slag)
20-25 blad av Färsk Basilika
½-1 tsk riven el. pressad Vitlök
Riven Ost eller Parmesanost till topping

  • Välj om du vill göra små mini muffins eller "vanliga" muffinsar. Jag kan verkligen varmt rekommendera de muffinsplåtar som finns i flera storlekar. Perfekt att ställa pappersformar i så man kan fylla upp dem ordentligt. Om du INTE har muffinsplåt så använd pappersformar som är lite hårdare, INTE vanliga bullformar
  • Sätt ugnen på 200 grader

  • Börja med att blanda mjöl, salt, peppar och bakpulver i en skål
  • Vänd runt så allt blandar sig
  • I en annan skål knäcker du äggen, häller i mjölk och yoghurt
    och vispar runt tills allt löst sig

  • Häll av oljan från tomaterna och spara den till äggstanningen
  • Finhacka tomaterna och riv vitlöken

  • Blanda oljan från tomaterna med äggstanningen
  • Blanda tomathacket och vitlöken med mjölblandningen

  • Hacka basilikabladen och blanda med mjölet och tomaterna

  • När alla torra ingredienser är väl blandade så häller du över vätskan
  • Rör ordentligt så allt blir till en tjock jämn smet

  • Skeda upp smeten i dina muffinsformar av valfri storlek. Jag fyller smet högt upp
    eftersom mina formar får stöd av plåten under

  • Om du vill kan du nu strö lite ost eller parmesan över dina muffins

  • Grädda i 200 grader ca 15-20 minuter eller tills ytan fått lite färg och muffinsen
    känns fast när du trycker på den
  • Låt dina muffins vila i formen eller på plåten i 5 minuter innan du lyfter upp dem eller flyttar dem
  • Fungerar utmärkt att frysa in till senare tillfälle. Äts kalla eller ljumna