Riktigt smidigt att baka matbröd i långpannan .... det var åratal sedan jag gjorde det,
men fick lite inspiration när jag surfade runt på nätet. Som vanligt plockar jag godbitarna ur
recept jag hittar och ikväll blev det mjukt saftigt bröd med vetekli, pumpakärnor och solrosfrön

Till en långpanna och ca 15-18 bröd behövs:

50 gram Jäst
5 dl Fingervarmt Vatten
2 tsk Salt
4 msk Honung
2 msk Olja (raps eller solros)
2 dl Vetekli (går lika bra med havrekli)
1 dl Pumpakärnor
1 dl Solrosfrön
10 dl Vetemjöl Special

Ytterligare lite frön att strö på brödet innan gräddning

  • Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet

  • Tillsätt olja, honung, salt, vetekli och frön
  • Blanda samman allt

  • Tillsätt vetemjölet och knåda med maskin eller degkrokar i närmare 5 minuter

  • Degen skall vara kladdig, inte torr och fast
  • Strö lite mjöl över, täck med en bakduk och låt degen jäsa ca 30-45 minuter

  • Lägg bakplåtspapper i en långpanna med lite kanter. Måttet bör ligga runt 30 x 40 cm. Se till att pappret går upp även på sidorna av plåten

  • När degen jäst till nästan dubbel storlek häller du ut den/lägger över den i långpannan med papper

  • Tryck ut degen med mjölade fingrar tills den täcker hela plåten
  • Använd en vass kniv och skär djupa skåror i brödet, ungefär 15-18 bitar
  • Låt nu brödet jäsa igen på plåten, ca 30-45 minuter

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • När brödet jäst upp fint penslar du med vatten och strör lite frön över

  • Grädda brödet mitt i ugnen, jag använder varmluftsfunktionen
  • Efter ca 20 minuter bör brödet fått fin färg och vara färdiggräddat

  • Låt brödet svalna lite på plåten och bryt eller skär det sedan i bitar
  • Frys in i påsar om du inte mumsar i dig allt med en gång ;-)