Det här brödet fanns alltid hemma hos mina släktingar i Kungsbacka. Det var nog det enda riktigt grova brödet som jag åt som barn. Om man ville ha rostbröd med marmelad eller honung, ja, då fick man snällt äta en skiva grovt först. Snacka om smart taktik :-)

Min kusin bakar nu det här brödet och jag tror säkert hennes barn i sin tur kommer att föra det vidare. Det är verkligen enkelt, gott och
framför allt bra för magen.
Vissa justeringar på receptet har det väl blivit här hemma, men i princip är det samma limpa som då. Det bästa är att brödet bara behöver jäsa en gång. Blanda degen, ner i formen och sen får det stå och vila några timmar innan du skjutsar in det i ugnen.


Det här behöver du för 2 limpor:

6 dl ljummet vatten
1 påse torrjäst (50 g) eller färsk jäst 50 g
1 msk salt
2 dl rågkross
2 dl solrosfrön
1½ dl krossade linfrön
1½ dl mörk sirap (men jag har bakat på ljus också)
1 msk soja (eller collorit, sockerkulör för färgen skull)
7 dl grovt rågmjöl
8 dl vetemjölGör så här:

  • Blanda alla torra ingredienser,inklusive torrjästen i en stor bunke, helst i hushållsassistent.
  • Häll sedan över vatten, sirap och soja. (Om du använder färsk jäst så löser du upp den i vattnet innan du häller det i mjölblandningen)
  • Om du använder soja så får du lite mer sälta i brödet, men inte så mycket färg. Köper du collerit får du en något sötare smak och ett riktigt mörkt fylligt bröd. Collorit är som ett färgämne som ger brödet dess färg. Som jag nämnt tidigare i ett inlägg, så kan fabriksbakat bröd missleda dig just på grund av dessa färgämnen. Bara för att brödet är mörkt betyder det inte att brödet är GROVT. Men här har du ett riktigt grovt bröd, oavsett färg

  • Degen skall knådas länge. Gärna upp emot 15 minuter. Eftersom degen skall fördelas i formar så kan den förbli lite kladdig. Fyll inte på med för mycket mjöl eftersom limporna då blir torra.

  • Smörj med margarin och bröa med ströbröd två stycken limpformar (precis som man gör när man bakar sockerkaka)

  • Nu skall den klibbiga degen ner i formarna. Tryck till den lite så den kommer ner i botten ordentligt. Om du vill kan du strö över lite solrosfrön.
  • Låt limporna jäsa under en handduk i minst 2 timmar. Det gör ingenting om de blir stående längre tid ... kanske har du annat för dig i några timmar

  • Grädda sen långt ner i ugnen. Ugnens värme skall vara 200 grader. Efter ca 50 minuter är brödet klart. Om du ser att ytan börjar få en mörk färg redan i mitten av gräddningen kan du ställa in en bakplåt på falsen över brödet. Som ett "lock" hindrar det värmen att ge limporna en för mörk yta.

Tips:

Brödet kan få ligga kvar i formarna en stund, innan de sedan stjälps ut och lindas in i handdukar. Brödet går bra att frysa. Dela limporna på mitten och frys in i bitar så slipper du ta fram ett helt bröd, som sen kanske hinner ligga framme och bli torrt och tråkigt.