Känns lite -70, -80-tal eller Marknad .... ha ha ha.
Men hoppla hoppla vad snabbt dom går åt ;-)

Har du bara tid att vispa, eller en stark maskin som gör jobbet så är det lätt som en plätt.
Med min nya assistent i köket gör jag smeten på 10 minuter ....
men med en elvisp lär det ta minst en halvtimme ....

Fluffiga mums-mums, glutenfria och mjölkfria. Passar stora och små

Till en långpanna på ungefär 25 x 35 cm (eller mindre form för ännu högre bitar):

1 Äggvita från ett stort Ägg
(eller 2 äggvitor från mindre ägg)
4½ dl Strösocker
strax under 1 dl Florsocker
1½ dl Kallt Vatten

2 dl Kokande Vatten
2 msk Gelantinpulver

ca 4-5 dl Kokos
1 msk Kakao
1 msk Vaniljsocker

Bakplåtspapper att klä in formen med

  • Förbered formen genom att klä den med bakplåtspapper. Kanske kan det vara en god ide att sätta en tejpbit i varje hörn så inte pappret viker in sig eller rullar ihop sig

  • Blanda samman kokos, kakao och vaniljsocker till strösslet
  • Sprid ut lite mindre än hälften på bakplåtspappret. Det kommer att bli botten på dina mums-mums och gör så att inte smeten fastnar i pappret

  • Knäck ägget/äggen och separera vita och gula. Se till att det inte kommer någon gula i vitan ...... då är det kört ;-)
  • Blanda vitan, strösocker, florsocker och kallt vatten i mixern/assistenten
  • Börja att vispa .... på högsta hastighet 

  • Under tiden kokar du upp vatten
  • i 2 dl kokhett vatten blandar du under kraftig omrörning ner knappt 2 msk gelantinpulver
    så att det smälter i vattnet

  • När gelantinet smält i det heta vattnet häller du sakta ner detta i äggsmeten medan maskinen vispar på högsta hastighet
  • Fortsätt nu att vispa tills smeten fluffar till sig och börjar resa sig ..... ju längre du vispar desto fluffigare och fastare blir själva smeten

  • När smeten vispats så länge att den är minst dubbelt, ja, tredubbelt så fyllig börjar den bli klar.
    När du lyfter visparna skall den vara fast och hård (som när man vispat maräng) 

  • Klicka ner mums-mums smeten i formen med kokosflingor
  • Fördela den jämnt i formen och försök stryka ut ytan så den blir slät
  • Strö på det mesta av kokosströsslet som finns kvar, spar lite, lite ifall det skulle komma att behövas senare

  • Ställ formen i kylskåpet under några timmar

  • När smeten stelnat och fått en fast, skumgummi liknande konsistens plockar du fram formen, lyfter ur mums-mumsen med hjälp av pappret

 

  • Med en vass kniv skär du ut "lagom stora" bitar
  • Använd allt strössel som finns runt om och vänd bitarna i det så att alla kanter blir täckta av kokos
  • I början kanske det inte kommit fram så mycket strössel från undersidan, så då kan du använda det strössel du sparade sen tidigare
  • Fortsätt skära bitar, täck dem med strössel, lägg upp på ett fat eller i en burk med papper mellan varje lager
  • Förvara i kylskåp
  • Mums .......