Jäklars vad gott (om man får använda det ordet). Kommer aldrig mer köpa en färdig mazarin. Det tar lite tid och det krävs lite tålamod, men oj vad det va värt tiden att baka egna. Att baka mazariner var mycket enklare än jag trodde. Med aluminiumformar för engångsbruk lossnade kakan direkt ur formen. Med mormors gamla metallformar som behövde smöras innan var det dock inte lika lätt att skaka/slå ut kakan ur formen ... ha ha ha. Men riktigt fina blev dom ...

 Strax efter att jag bakat kakorna var det stort kalas här hemma,
men nästan ingen av gästerna tog av mazarinerna ? Oj, varför ?
Jo, det visade sig snart att alla trodde det var köpebröd ...
så åtgången blev snabbt desto större när sanningen väl kom fram :-)

Ingredienser till ca 12-15 mazariner:

3 dl Vetemjöl
½ tsk Bakpulver
100 gram äkta Smör
3 msk Strösocker
0,5 Ägg

Fyllning

200 gram Mandelmassa
50 gram äkta Smör
2,5 Ägg
4 msk Vetemjöl
0,5 tsk Bakpulver

Glasyr

ca 2 dl Florsocker
ca 1-1½ msk Vatten
(här får man höfta lite tills konsistensen blir tjock,
men inte hård, skall vara bredbar)

Du behöver också en matberedare eller kraftig elvisp samt aluminiumformar 

 ½ ägg ???
Lätt som en plätt .... knäck bara ägget i ett glas.
Vispa upp ägget lätt och häll sedan över hälften av äggröran i ett annat glas.
Vips, så har du ett ½ ägg :-)

  • Första delen av mazarinbaket startar med degen. Blanda vetemjöl, bakpulver och strösocker
    i en matberedare (eller bunke om du skall mixa med hjälp av en elvisp)

  • Tillsätt kallt, hårt smör och mixa samman allt till en grynig massa
  • Tillsätt det halva ägget 

  • Vispa/mixa tills du har en fin deg, inte för torr och inte heller för kladdig. Den skall gå att
    knåda till en boll. Är degen väldigt kladdig är det bara att jobba in lite mer vetemjöl
  • Forma degen till en rund boll och täck med plastfolie eller plastpåse
  • Låt den inplastade degen vila i kylskåpet under tiden som resten av mazarinbaket förbereds

  • Fyllningen till dina mazariner är lika lätt att göra. Väg eller mät upp mandelmassa och smör.
    Lägg detta i matberedare eller skål
     

  • Vispa samman smör och mandelmassa
  • Blanda vetemjöl och bakpulver lätt och mixa ner detta i smeten
  • Tillsätt det halva ägget plus två ägg till
  • Vispa/mixa kraftigt tills allt blandat sig och inga tecken på smörklumpar finns kvar

  •  Fyllningen skall vispas så kraftigt att den nästan vitnar i färgen, alltså så fluffigt som det går

  • Plocka fram degen från kylskåpet (efter ca 20-30 minuter)
  • Om du skall använda kakformar i metall får du först smörja varje form med smält eller rumsvarmt smör.
    Aluminiumformar som finns i vanliga butiker behöver inte smörjas

  • Ett sätt att fylla formen med deg är att ta en degbit och trycka ut den i formen med fingrarna.
    Det som sedan sticker upp över kanten trycker/petar du bort
  • Ett annat sätt är att först kavla ut degen på ett mjölat bakbord och skära mindre bitar som läggs
    ner i formen innan den försiktigt trycks ut
  • Det viktigaste är att degen i formen inte får vara för tjock .... då upplevs kakan som ganska torr.
    Se till att trycka ut degen ordentligt och att kanterna blir jämna och fina 

  • När alla formarna är fyllda, ca 12 stycken (eller fler om formarna är små och degen tunn),
    skall fyllningen försiktigt hällas i varje kakform
  • Fyllningen skall nå nästan ända upp till degkanten, men absolut inte rinna över degen som tryckts ut i formen
  • Värm upp ugnen till 200 grader, helst med under och övervärme (provade aldrig med varmluft)

  • Ställ försiktigt kakformarna på en ugnsplåt eller direkt på gallret
  • Grädda kakorna lite längre ner i ugnen och håll koll på färgen !
  • Efter ca 15 minuter bör fyllningen stelnat och ytan fått fin gyllene färg

  • Känn lätt med fingret på mitten av kakan så att du är säker på att inte fyllningen fortfarande
    är rinnig (den skall vara mjuk och kletig, men inte lös)

  • När kakorna svalnat knackar du försiktigt ut dom ur metallformarna.
    Använder du engångsformar av aluminium ligger kakorna bäst kvar i formarna
  • Kyl ner mazarinerna innan du glaserar dom

  • Glasyren blandar du av florsocker och vatten. Konsistensen skall vara ganska trögflytande,
    absolut inte lös och rinnig
  • Använd sked eller slickepott och fördela glasyren på de kalla kakorna.
    Ställ tillbaka i kylskåpet så att glasyren stelnar 

  • Skall du frysa kakorna bör du tänka på att inte stapla dem på varandra .... lägg de i ett enda lager, eller använd smörpapper mellan ..... annars kan du vara säker på att sockerlagret på toppen fastnar i de andra kakorna och de kommer att se väldigt ledsna ut vid servering ;-)  

Enkel att baka, trots de tre momenten,
och dessutom mycket, mycket enkel att äta ;-)
Lycka till !!!!