Lövbiff kan vara ganska torrt och tråkigt, men med en härlig marinad som får dra i sig riktigt länge blir lövbiff, uppträdd på spett, en höjdare på buffébordet ! Jag har gjort dessa spett flera gånger med olika kryddblandningar och i olika styrkor, bara att gasa på med mer chili och sambal om du gillar spicy food :-)
Den här varianten är lite söt/stark med asiatisk touch 

Förbered redan någon dag innan eller gör i ordning och frys in långt i förväg, så har du ett bekymmer mindre när det är dags för allt annat du skall fixa med (om du nu tänker servera dessa på ett buffébord eller liknande)


Här kan du halvera eller dubblera bäst du vill .... jag använde till ca 30 små spett :

1,3 kg Lövbiff (storpack på extrapris)
1½-2 dl Hoisinsås
½ dl Soja (kinesisk)
1-2 msk Sambal Olek
1 dl Sweet Chilisås
Valfria kryddor ..... men jag använde denna gång
1 tsk Vitlökspeppar
1 tsk Vitlök & Örter
1 tsk Pepparmix
1 tsk Chilipeppar

30-40 Grillspett i trä
(jag kortade av pinnarna så de skulle passa mina formar
och så att det blev lagom stora portionsbitar till buffén. Se bilder längre ner)

  • Kolla in vad du har i skåp och lådor. Antingen kör du på de här lite asiatiska smakerna eller går du in för vitlök och örter .... bara att se vad som finns

  • Börja med att putsa lövbiffarna fria från senor. Det är ingen höjdare att sitta på ett kalas med ett segt köttspett och bara tugga och tugga och tugga ..... ha ha ha
  • Skär eller klipp sedan lövbiffarna i remsor, ungefär 2 - 2,5 cm breda. Korta eller långa spelar ingen roll .... bara de är stora nog att träs upp på pinnar sen
  • Lägg allt kött i en bunke med ett tättslutande lock

  • Häll över hoisinsås
  • Häll över soja
  • Häll över sweet chilisåsen

  • Klicka i sambal olek .... don efter person ;-)

  • Sen är det bara att mäta upp kryddor efter mitt recept eller från egen fantasi
  • Blanda runt kött, såser och kryddor så att alla lövbiffar är täckta med marinad 

  • Sätt på locket och ställ in i kylskåpet 
  • Helst ska köttet ligga i marinaden över natten, 12-24 timmar, men det funkar ju också att fixa till detta på morgonen och sedan steka på kvällen ....

  • När det är dags för köttet att tillagas värmer du ugnen till ca 175-200 grader
  • Jag tycker att hela grillpinnar är för stora (om spetten skall serveras som plockmat) så jag klipper av dem lite. Du kan lika gärna trä kött på hela pinnen om du hellre vill det  

  • Sen är det bara att börja kladda .... jag virar runt och snurrar köttet vartefter jag sticker pinnen igenom lövbiffsbitarna. Köttet får inte bli för tjockt packat bara .... kolla in bilderna ! Hoppas du förstår hur jag menar 

  • Fördela ut spetten vartefter de blir klara i en långpanna eller annan ugnsform. Se till att spetten blir ganska tätt packade, annars kommer det att bli torrt under tillagning 

  • Den marinad som blir kvar i bunken - häll den över spetten !  

  • Sen är det bara att ugnssteka köttet .... ca 15 minuter räcker. Ju högre värme desto fortare går det, men jag tycker det är bättre att sänka värmen och låta köttet "götta till sig" sakta
  • Om du tycker ytan på köttet får färg fort ..... ta ut plåten och vänd spetten en gång under tillagningen. Viktigt att alla spett ligger i marinaden så de inte blir för torra
  • Lägg över spetten på uppläggningsfat eller i en stor burk med lock om du skall spara till senare. Slå över all den köttsaft och marinad som finns kvar på plåten för det är där mycket av smakerna sitter !

  • Jag har serverat dessa lövbiffsspett både uppvärmda efter frysning, nygjorda eller lite småljumna på buffébord ..... allt funkar