Blev inspirerad av ett recept på mustig höstgryta med kalkon och diverse grönsaker ....
men tog det jag hade hemma och komponerade ihop min egen mustiga gryta.
Kanske många
ingredienser, men ingenting konstigt och mycket är sånt som finns i de flesta kök.
Bli inte avskräckt av antalet .... grytan är jättelätt och ganska snabb att göra


Härliga dofter av timjan, dragon, vin och vitlök sprider sig i köket .... ingen mesig gryta,
utan smakrik och fyllig (tycker jag). Lätt att tillaga och kan med fördel göras ett bra tag innan
servering. En gryta blir mustigare ju längre den får puttra (även dagen efter vid uppvärmning)

Gillar du inte svamp ? Skippa den och fyll på med mer lök istället


Till en stor kycklinggryta för 4-6 personer behövs:

800-900 gram Kycklingfilé
Rapsolja till stekning
3-4 Vitlöksklyftor eller 1 SOLO Vitlök
1 stor Gul Lök
1 burk skivade Champinjoner (150-200 gram avrunna)
1 msk Strösocker
2 tsk torkad Timjan
2 tsk torkad Dragon
½ tsk Vitlökspeppar eller Svartpeppar grovmalen
1 tsk Salt
1 tärning Kycklingbuljong (eller kycklingfond)
2 dl Rödvin (eller rött matlagningsvin)
½ dl Äppelcidervinäger (eller Rödvinsvinäger)
1 tsk Soja
2,5-3 dl Matlagningsgrädde
1 dl Mjölk
ca 2 msk Maizena redning (eller lite potatismjöl utrört i mjölk)

Potatis för 4-6 personer, lättsaltat vatten att koka den i


  • Börja med att skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Grytan hinner du göra under den tid det tar att koka potatisen

  • Grovhacka löken
  • Finstrimla vitlöken, klyftor eller en hel solovitlök
  • Värm en stor stekpanna med höga kanter eller en vid gryta med lite rapsolja
  • Bryn lök, vitlök och champinjoner (om du tycker om svamp) tills löken mjuknat lite

  • Pudra över alla kryddorna .... socker, salt, peppar, dragon och timjan
  • Rör runt så alla smaker blandar sig

  • Skär kycklingfiléerna i mindre bitar (2x2cm)
  • Låt kycklingen stekas med lök och kryddor tills den nästan är helt genomstekt

  • Lägg i buljongtärningen (eller fonden)
  • Fyll på med vin, vinäger, soja, grädde och mjölk

  • Blanda ner ca 2 msk maizena såsredning så att såsen blir lite tjockare. Har du inte maizenaredning kan du blanda någon tsk potatismjöl med någon msk mjölk och hälla ner över grytan)
  • Smaka av såsen och konstatera om du vill salta eller peppra ytterligare. Jag var nöjd med denna kryddblandning
  • Låt grytan puttra på svag värme tills potatisen är klar eller under tiden du dukar .... den kan med fördel göras en stund innan du kokar potatisen och sen låta den stå på mycket svag värme och götta till sig .....

  • Servera kycklinggrytan med nykokt potatis och mycket sås .... mums