Satt och drömde om resan till Jamaica som vi skall göra nästa år ... såg palmer, exotiska frukter, solnedgångar och smarriga romdrinkar :-) Så när sonen nu beställde plättar kom jag på att jag kunde "hotta" till dom lite.
Det blev ananasplättar toppade med kokosroms grädde och lite lönnsirap på toppen :-)

Det blev ju inte som sonen hade tänkt sig ..... och smaken av rom i grädden förvånade honom något ....
men plättarna gick ner, en hel hög dessutom. Personligen hade jag inga problem med något av det som serverades ;-)


Till en stor tallrik plättar (ca 5-6 portioner om det är dessert) behövs:

2 Ägg
3 dl Standardmjölk
3 dl Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
3 tsk Vaniljsocker
½ tsk Salt
ca 3 msk smält Smör
400-450 gram krossad Ananas på konservburk med spad
(spar lite till dekorationen)

Vispad grädde
Smaksättning som tex. mörk rom, Malibu cocosrom, kokoslikör
Lönnsirap

  • Knäck äggen i en skål
  • Vispa sönder dem lätt

  • Häll i lite mer än hälften av mjölken och allt mjöl
  • Strö bakpulvret över mjölet och blanda ihop det lite med fingertopparna
  • Vispa ihop alltsammans till en tjock, slät smet utan klumpar

  • Fyll på med resten av mjölken och vispa vidare
  • Tillsätt vaniljsocker och salt

  • Häll i en burk med krossad ananas inklusive det spad som finns med. Om du vill kan du spara lite ananas på sidan om till dekorationen senare

  • Vispa ihop smeten
  • Smält smöret i stekpannan som du skall grädda plättarna i
  • Häll det smälta smöret i plättsmeten och rör om

  • Använder du en stekpanna med beläggning behövs inte så mycket ytterligare fett i pannan. Har du ett plättlagg i gjutjärn behöver du eventuellt smörja lite smör mellan stekningarna
  • Grädda små plättar på medelhög värme. Vänd efter någon minut eller när undersidan börjat få lite färg
  • Stek även andra sidan på plätten någon minut

  • Lägg upp plättarna på ett fat vart efter de blir klara
  • Som tillbehör kan jag rekommendera vispad grädde med en liten kapsyl mörk rom i .... tillsätt också någon tesked strösocker eller vaniljsocker i grädden. Jag hittade Malibu kokosrom i skåpet som passade alldeles utmärkt för att få den karibiska känslan. Givetvis kan alkoholen uteslutas eller bytas ut mot en smakessens

  • Vid servering kan du förutom romgrädden och lite extra ananas ringla lite lönnsirap på plättarna