Några minuters förberedelser och max 15 minuter vid spisen .... det är sånt vi gillar ;-)

Här har du en enkel, krämig kycklinggryta med massor av smak av vitlök
(vilket du givetvis kan minska ner om du vill). För en magrare variant är det bara att
byta ut grädden mot standardmjölk, men det blir inte riktigt samma sak vá ;-)

 Köper du glutenfri pasta eller kör på ris i stället, så passar det även dig med glutenintolerans :-)

Till 4 portioner (inga bamseportioner dock) använder jag:

600 gram tinad Kycklinginnerfilé (eller vanlig kycklingfilé)
(½ -) 1 Solovitlök eller flera vanliga vitlöksklyftor
ca 15-20 Vitlöksklyftor i chilimarinad (finns på glasburk)
3-4 Salladslökar (eller en bit purjolök)
200 gram Philadelphiaost med smak av örter och vitlök
3-4 dl Grädde, Matlagningsgrädde eller Standardmjölk
0,25-0,5 tsk Salt
1 krm Vitlökspeppar
Liten klick smör till stekning

250 gram Färsk Pasta (gärna spagetti eller tagliatelle)

  • Putsa kycklinginnerfilén från ev. senor och skär den i mindre bitar. Har du stora kycklingfiléer gör du likadant. Jag använder ofta innerfiléer i grytor eftersom de ändå skall delas och innerfilén är oftast lite billigare än bröstfiléer

  • Förbered vitlöken genom att finriva den eller pressa den i vitlökspress
  • Hacka de marinerade vitlöksklyftorna i småbitar
  • Hacka eller skär salladslöken i fina bitar och använd så mycket som möjligt även av det gröna (du kan ta purjolök istället om du vill)

  • Värm en stekpanna (gärna med lite kant) med en klick smör
  • Fräs kycklingbitarna, den marinerade vitlöken och den rivna vitlöken tills kycklingen är genomstekt och det doftar vitlök i hela huset
  • Tillsätt salladslöken
  • Salta lite .... börja med den mindre mängden och smaka av senare

  • Klicka i färskosten och häll över grädden

  • Rör runt tills osten smält och kokat ihop med grädden
  • Strö lite vitlökspeppar över och smaka sedan av. Kanske vill du salta ytterligare lite ?

  • Låt nu kycklinggrytan puttra medan du kokar upp vatten, saltar och låter den färska pastan koka med i några minuter (läs på förpackningen hur länge just din pasta skall koka)
  • Har du börjat koka vatten redan för en stund sedan, ja, då är maten snart klar ;-)

  • Häll av pastavattnet och låt en liten klick smör smälta ner i pastan

  • Servera direkt medan pastan är rykande varm

Tips:

Vill du spara mat i en matlåda ??? När kycklinggrytan svalnat blir den
tjockare, så tillsätt några matskedar mjölk och rör runt i grytan.
Fungerar utmärkt att frysa in och ta med till jobbet !!!