Med lite fibrer, massor av B-vitaminer, protein och frukt tycker jag att det här mellanmålet är super !

De flesta ungar gillar plättar och pannkakor, vilket inte precis innehåller så mycket
näringsämnen, men med hirsflingor och mosad banan blir det genast nyttigare.
Servera med en stor klick keso och skivad banan så håller du dig mätt länge.

Tips:
Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl så passar det även dig
med glutenintolerans (hirsflingor är naturligt glutenfria).

Med laktosfri mjölk, smör och keso så har du ett
gott mellanmål även till laktosintoleranta

Till ca 15 plättar behövs:

1 dl Vetemjöl (eller glutenfritt ljust mjöl)
1½ dl Hirsflingor
2 tsk Bakpulver
½ tsk Salt
2 msk smält Margarin eller Smör
2½ dl Mjölk
1 Ägg
1 stor mogen Banan
(perfekt att göra när bananerna i fruktskålen börjar se "ledsna" ut)

Eventuellt Smör till stekning om du inte har en stekpanna/plättlagg med behandlad yta

  • Smält smöret i en kastrull eller i micron
  • Mosa den mogna bananen

  • Blanda runt mjöl, hirsflingor, bakpulver och salt i en skål

  • Blanda i den mosade bananen, det smälta smöret och mjölken
  • Vispa smeten så att allt fördelar sig och den blir jämn och slät

  • Nu knäcker du i ägget och vispar kraftigt

  • Låt smeten stå och svälla i minst 10 minuter
  • Värm en stekpanna (nästan på maxeffekt). Kanske behöver du en klick smör

  • Skeda smeten i pannan, 3-4 plättar åt gången
  • Stek någon minut på varje sida

  • Med hjälp av bakpulvret reser sig plättarna och blir härligt fluffiga

  • Lägg de färdigstekta plättarna på ett fat och servera gärna på en gång ....

  • .... eller gör en stor laddning och förvara i kylen för flera dagars mellanmål. Bara att värma på lite i micron när det är dax :-)
  • Godast är att servera keso och skivad banan till .... annars funkar vanlig sylt också, men då är vi inte så hälsosamma längre ;-)