En riktigt bra LCHF rätt med i princip bara proteiner ..... eller en perfekt maträtt på rester ;-)

Har den senaste tiden köpt mycket färs på extrapris och många gånger har det nu blivit tacos för enkelheten skull. Men ofta blir det färs över och jag har nu försökt komma på olika rätter som kan baseras på tacofärs resterna. Det har blivit Tacopajer, Tacolasange och nu Tacofrittata (omelett)

Måttangivelserna är inte så viktiga, bara att höfta till lite beroende på hur mycket rester du har hemma

Till min färs frittata för ca 4 personer använde jag:

10 Ägg
Salt och Vitlökspeppar
4-5 dl stekt och färdigkryddad Tacofärs
Olivolja/Rapsolja/Smaksatt Olivolja .... eller det du har hemma
Massor av riven Ost

  • Knäck äggen i en stor skål
  • Vispa upp äggen
  • Salta och peppra äggen (ta lite försiktigt om din tacofärs är starkt kryddad)

  • Värm upp en stor, vid stekpanna, helst den sorten med beläggning så inte äggen fastnar i botten
  • Tillsätt rejält med olja. Jag hade en chiliolja den här gången för ännu mer smak

  • Slå över de uppvispade äggen och sänk värmen så inte omeletten bränns i botten

  • Peta lite här och där med en stekspade, men rör inte runt så det blir äggröra ....
    meningen är att du skall få en hel fin "omelettkaka" som sedan skall fyllas med ost och färs
  • Låt äggen puttra och bubbla i pannan tills de nästan är stelt även på ovansidan.
    Oljan kommer att ligga efter kanterna som skydd så att äggen inte fastnar
  • Titta försiktigt med hjälp av stekspade hur undersidan ser ut .... akta så den inte bränns,
    då måste du sänka värmen och hålla noggrann koll

  • När ytan inte längre är helt rinnig strör du över riven ost, din färdiga (kalla) tacokryddade färs
    och eventuellt ännu mera ost ..... mums

  • Låt alltsammans stå kvar på väldigt svag värme så att osten hinner smälta lite på toppen,
    men botten på omeletten ändå inte hinner bli för mörk
  • Om du inte tycker att osten smälter tillräckligt fort .... lägg lite aluminiumfolie över stekpannan
    några minuter så att värmen stannar kvar

  • Ja, då var det väl klart ....
  • Låt omeletten "glida" över till ett stort uppläggningsfat och vik hela paketet på mitten :-)

  • Låt gärna din färs frittata ligga till sig en stund så blir det lättare att skära upp den
  • Rätten är dessutom god att även äta avsvalnad om man vill att den ska med på en utflykt eller så :-)

  • Nu är det bara att skära upp portionsbitar och servera med sallad (eventuellt finns
    salladsrester, majs, gurka och annat kvar sen gårdagens tacomiddag som kan serveras till)

  • Jag har även provat att frysa in en bit vilket gick utmärkt !!!