En värmande och billig soppa, med söt smak av lök och timjan, samt ett täcke av krispigt bröd och smält ost. Löksoppa låter tråkigt .... eller starkt ... men är precis tvärt om. När man kokar lök blir den mjuk och får en sötaktig smak. Är glad att jag hittade mitt recept efter flera år längst bak i pärmen, dags att göra löksoppa lite oftare :-)

Du behöver till 3 stora portioner :

4 stora Gula Lökar
2 msk Margarin/Smör
1 Grönsaksbuljong tärning
5 dl Vatten
1-2 tsk torkad Timjan
2-3 kryddmått Salt
1 kryddmått Peppar (vitlök el. svartpeppar)
4-5 skivor rostat Formbröd
Riven Ost (ca 2,5 dl)

  • Skala och skiva löken. Använd vass kniv eller en "mandolin". Oavsett vilket, så skall löken vara tunt och fint skuren

  • Smält margarin eller smör i en stor kastrull
  • Lägg löken i kastrullen och rör om väl. Löken skall inte "stekas" brun, utan bara puttra i smöret tills den blir mjuk och glansig

  • Smula ner en buljongtärning. Jag använde här en mild grönsaksbuljong, men det går lika bra med en saltare köttbuljong eller liknande också
  • Tillsätt ljummet vatten

  • Krydda med salt, peppar och timjan. Smaka av flera gånger eftersom allt beror på vilken buljong du valt. Jag tycker det är gott med lite sälta eftersom lök och timjan är sött i sig. Känn efter !
  • Låt soppan småputtra i ca 10 minuter

  • Välj nu om du vill gratinera soppan i portionsskålar (ugnsfasta) eller i en större form så var och en kan ta så mycket som önskas

  • Rosta brödet i brödrost eller på gallret i ugnen
  • Skär de rostade brödet i fyrkantiga bitar

  • Fördela löksoppan i portionsskålar eller i en ugnsfast form
  • Täck soppan med brödbitarna
  • Strö rikligt med riven ost över

  • Gratinera i 275 graders ugnsvärme, ca 5 minuter, tills ytan blivit gyllenbrun och krispig.
  • Servera direkt, soppan är absolut godast när den kommer direkt ut ur ugnen. Gott till en kall öl .... säger dom som dricker det ;-)