I norra Sverige tillagas palt av rå, malen eller finriven potatis som blandas med mjöl och salt till en någorlunda hård smet. Av denna smet formas runda bollar (paltar) som fylls, oftast med fläsk, men även andra fyllningar förekommer. Paltarna kokas i rikligt saltat vatten. Palt som görs på enbart vetemjöl kallas oftast "pitepalt".  Det finns ett flertal varianter på recept för palt.

Palt äts oftast med smör och lingonsylt men det är också vanligt att köttfärs och stekt fläsk används som tillbehör. På vissa håll även med sirap. Till palt liksom till många andra mjölrätter är mjölk en vanlig dryck. Ett sätt att äta palt är att skära av toppen på palten och ta ut innehållet (fläsket). Sedan fyller man tomrummet med smör som får smälta. Detta kallas smörbrunn. Överbliven palt kan antingen värmas i vatten igen eller skäras i tärningar och stekas. Palt har även givit namn åt den dåsighet som kan inträffa efter en väl tilltagen måltid, paltkoma ..... :-)

Palt är besläktat med kroppkakor, men palten tillagas alltid på rå, riven potatis, medan kroppkakor ofta görs på kokt potatis, vilket gör att palten får en fastare konsistens än kroppkakorna. Palten innehåller normalt heller inte lök eller ägg, även om varianter förekommer.

I södra Sverige har palt en koppling till paltbröd eller annan blodmat och innehåller blod och grovt mjöl. Det kan även kallas blodpalt och denna tillagas som norrländsk palt med skillnaden att man även tillsatt blod till smeten. Blodpalt har förekommit i stora delar av landet men blir allt mer ovanlig, vilket är fallet med blodmat i allmänhet.

Den vanliga palten på potatis och kornmjöl har kommit att särskilt förknippas med staden Piteå och kallas ofta pitepalt. Pitepalt brukar kallas Piteås "nationalrätt". 


(info. från Wikipedia)