Ett vegetariskt alternativ till kött eller panerad fisk.
Krispigt och härligt om du serverar bitarna direkt efter tillagning.
Här tillsammans med underbara Ugnsbakade Örtpotatisar

Stek inte zucchinin för länge, dels för att paneringen får en bränd smak
och dels för att zucchinin blir för mjuk och svampig


Till den panerade zucchinin använde jag följande ingredienser:

Stor grön Zucchini
Panko Ströbröd, ett grövre ströbröd som du hittar på den asiatiska hyllan
(funkar säkert med vanligt ströbröd också, men Pankos blir knaprigare och i min smak godare)
Ägg
Salt
Vitlökspeppar
eller annan valfri krydda
Rikligt med Rapsolja till stekning/fritering

(några exakta mängder är svårt att ange, beror på hur mycket du vill göra)

  • Vispa upp ägg i en skål

  • Häll upp rikligt med ströbröd i en annan skål ... krydda den lätt med lite salt och vitlökspeppar

  • Blanda runt ströbröd och kryddor. Kanske vill du även använda någon örtkrydda
    eller något med sting i ... typ chilipulver eller cayennepeppar

  • Skiva zucchinin i 1-1½ cm skivor
  • Värm en stekpanna och tillsätt rikligt med olja, minst en centimeter upp i pannan
  • Se till att ha dina skålar i närheten och håll koll på pannan så inte oljan blir för het

  • Vänd zucchiniskivorna i det uppvispade ägget
  • Vänd sedan skivan direkt i ströbrödet. Tryck till ordentligt så ströbrödet fastnar

  • Lägg skivorna i den heta oljan men akta så inte oljan stänker upp (riktigt farligt med het olja)
  • Stek snabbt så ströbrödet får lite färg .... överstek inte zucchinin då den blir "mjuk och sladdrig"

  • Lägg de färdigstekta skivorna på hushållspapper så den överflödiga oljan sugs upp av pappret
  • Servera så fort som möjligt och krydda mer om du önskar
  • Gott som tillbehör till kötträtter men också som rent vegetariskt på en bädd av ugnsbakade örtpotatisar