I lördags provade jag en ny dessert .... finns många olika varianter på nätet men
som vanligt kunde jag inte följa något av dem till punkt och pricka ;-)
Det tar några timmar att förbereda, men oj, de va det helt klart värt ! 

Jag använde romsaften som bildats från min Romkruka och gjorde det rosa lagret med.
Vill du inte ha alkohol går det bra med en essens av romsmak. Helt utan smak av sprit och
kanske lite barnvänligare också, gör du det rosa pannacottalagret av stark saft, fruktjuice,
passerade bär eller bara med grädde, essens och karamellfärg

Väljer du rätt choklad och laktosfri grädde passar desserten även till dig med gluten- och laktosintolerans. Sockret kan också uteslutas för en mindre blodsockerhöjande effekt ;-)

 Vill du bara göra två lager så kan du koka 1½ omgång av de lager du önskar,
eller till och med bara ett lager och då tredubbla just den varianten

Till 6-7 Stora Glas (ca 2-2½ dl volym) eller 12-14 Små Glas

Chokladlager:

1½ st Gelatinblad
3 dl Vispgrädde
2 dl (ca 150 gram) grovhackad Mörk Choklad/Blockchoklad
1 msk Strösocker

Vaniljlager:

2 Gelatinblad
1 st Vaniljstång
(fungerar med pulver el vaniljessens också)
3 dl Vipgrädde 
1 msk Strösocker

Rosa Rom- eller Saftlager

2 Gelatinblad
1 dl Saft från din Romkruka/Sött Portvin/Likör 
(eller 1 dl Stark Bärsaft/Fruktjuice/Passarade Bär)
3 dl Vispgrädde
1 msk Strösocker
ev. Röd Karamellfärg/Hushållsfärg

  • Välj fina glas eller skålar som passar bra till den här desserten. Viktigt att lagren av pannacotta skall synas fint genom glaset

  • Börja med det undre chokladlagret genom att lägga 1½ gelatinblad i en skål kallt vatten. Gelatinet skall ligga där och mjukna till medan du hackar din mörka choklad i grova bitar. Ju finare choklad desto läckrare pannacotta, men jag körde på vanlig, hederlig blockchoklad och det blev ändå en succé ;-)

  • Koka upp grädden i en kastrull och rör hela tiden så det inte bränns i botten
  • När grädden börjar koka, ta genast bort den från plattan
  • Vänta någon minut och rör sen i den hackade chokladen under omrörning
  • Tillsätt sockret om du tycker det behövs, mörk choklad KAN vara väldigt bitter

  • Vispa kraftigt så att chokladen smälter i grädden

  • Ta upp gelatinbladen som fått ligga i vattnet ca 5-10 minuter
  • Krama ur vattnet och låt gelatinet glida ner i chokladsmeten
  • Rör, rör, rör ......

  • Nu är det dags att hälla upp det första lagret i din Pannacotta Tricolore :-)
  • Fördela chokladen i glasen eller skålarna, några stora portioner eller många små .... välj själv
  • Nu skall det första lagret stelna lite i kylskåpet. Det tar ungefär 45 minuter innan du kan tillreda och hälla på nästa lager, den med vaniljsmak .....

  • Nu till vaniljlagret ..... 
  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet/fröna
  • Häll upp grädden i en kastrull och tillsätt innehållet från vaniljstången

  • Tillsätt strösockret och även "skalet" från vaniljstången
  • Om du istället använder vaniljpulver eller en vaniljessens så tillsätter du det istället för vaniljstången. Kan tänka mig att någon tesked pulver räcker (har inte provat den varianten ännu)

  • Vispa kraftigt medan du kokar upp vaniljgrädden
  • När grädden börjar koka tar du kastrullen direkt från plattan och upprepar samma sak som med chokladlagret .... vila i någon minut
  • Krama ur gelatinbladen som legat i vatten ca 5 minuter och rör ner det i den heta vaniljgrädden

  • När gelatinet har smält fiskar du upp vaniljstången och låter blandningen svalna några minuter innan du tar fram dina dessertglas från kylskåpet
  • Häll försiktigt vaniljpannacottan över chokladen. Jag valde att först hälla över vaniljgrädden i en tillbringare eftersom det är svårt att parera ner blandningen från en kastrull utan att det rinner efter sidorna (fråga mig .... jag VET)

  • Åter igen .... bums in i kylskåpet, minst 45 minuter, kanske mer. Det måste få bli en fast hinna på toppen innan det sista lagret kan hällas på, så bättre att pannacottan få stå lite längre än med chokladlagret

  • Sist men inte minst är det dags för det rosa lagret, med smak av bär och rom (eller saft)
  • Som vanligt ..... blötlägg gelatinbladen

  • Koka upp grädden
  • Tillsätt den urkramade gelatinet, rör ordentligt
  • Välj vilken vätska du vill smaksätta med, alkoholhaltig eller inte ..... ta med sockret också i fall du tycker det behövs

  • Tips är att använda bärsaft eller passerade bär och sen tillsätta några droppar romessens om man inte har tillgång till MIN romkruka ;-)
  • Några droppar röd karamellfärg satte dessutom piff på pannacottalager tre .....

  • Rör en bra stund så det rosa lagret svalnar lite, lite i kastrullen (du kan ju smaka av ifall du vill tillsätta mer socker eller kanske mer smakförstärkare)
  • Plocka fram den snart färdiga pannacottan ur kylskåpet. Det bör nu har blivit en fast hinna på det vita vaniljlagret
  • Häll nu riktigt försiktigt ditt rosa lager över den vita vaniljen
  • ...... å så in i kylen !!!

  • Nu tar det några timmar innan desserten är helt stel, rakt igenom 
  • Hyvla lite choklad på toppen, strö strössel över, droppa lite likör uppe på, sätt ett chokladrån i som dekoration ...... eller lägg ett lager av fina, härliga bär på toppen ! Jag lovar att denna dessert kommer att uppskattas både för att den är vacker OCH ljuvligt god

Tips :

Gör din pannacotta dagen innan så får du tid till resten av förberedelserna på själva "dagen". Pannacottan klarar sig fint ett par dagar i kylskåpet, men sätt lite plastfilm över så inte pannacottan får ett fult, segt skikt uppe på. I värsta fall kan även desserten ta smak från annat i kylen, så täck över !