Enkel och ganska mild pastasås med både kyckling, bacon och ost. Kryddar gör du efter tycke och smak,
men du kan ha detta som grund. Sambon lade som alltid till lite extra chili och salt vid servering ....
personligen tyckte jag detta blev helt okej utan extra kryddor .... sonen gav tummen upp :-)

Här nedan gör jag en stor omgång som räcker till ca 6-7 stora portioner (eller ännu fler om man äter lite).
Perfekt att göra matlådor för frysen, eller halverar du bara receptet om du inte vill ha så mycket mat på en gång

Jag använde:

ca 900 gram Kycklingfilé (4 stora)
200-250 gram Bacon (färdigtärnad eller i skivor)
1 liten Gul Lök
1-2 kryddmått Salt (beroende på hur salt baconet är
kanske du behöver smaka av med mer senare)
2 kryddmått Vitlökspeppar eller grovmalen Svartpeppar
2 kryddmått Örter & Vitlöks krydda (finns olika örtkryddor att tillgå)
½-1 kryddmått Chilistrån, Chiliflakes eller Chilipulver
3-4 dl Grädde
4-5 dl Mjölk
ca 2 dl Riven Ost

Tips: Du kan välja bara mjölk för en kalorisnålare sås ....
eller mer grädde om du hellre vill det ;-) Mängden vätska
skall vara runt 8 deciliter i alla fall

  • Tärna eller skär bacon i tunna skivor eller småtärningar
  • Hacka löken ganska grovt (eller finriv om du eller barnen har svårt för lökbitar i maten)
  • Tärna kycklingen i små bitar

  • Värm upp en stekpanna och lägg i alltsammans. Har du en stekpanna med beläggning krävs varken olja eller smör .... en gjutjärnspanna kräver dock lite fett i botten ...)
  • Fräs kyckling, bacon och lök ganska hårt. Jag tycker om när baconet blir lite knaprigare
    och inte bara sådär uppvärmt och sladdrigt ;-)
  • Krydda med de kryddor jag angivit i receptet eller använd det som du har hemma, tycker om
    eller vill experimentera med

  • Fyll på med grädde och mjölk
  • Koka upp under lite omrörning

  • Häll riven ost över såsen och låt den smälta in i den kokande blandningen
  • Smaka av och fundera på om du vill ha mer av någon krydda ..... salt ? peppar ? chili ?

  • Låt pastasåsen sjuda lite (småbubbla) under tiden du kokar pasta
  • Välj en vacker sort .... gärna stora fina skruvar ....

  • Följ anvisningarna på pastaförpackningen

  • När pastan är klar häller du av kokvattnet och blandar samman såsen med pastan
    (kan naturligtvis serveras separat också, men genom att såsen är ganska lös passar
    den väldigt bra att blanda med pastan som suger upp sås och smaker väldigt bra)

  • Servera med ett gott bröd eller en grönsallad ....

  • Tycker du pasta och sås blir för klibbigt och hårt när det kallnat ?
    Fyll bara på med lite, lite mjölk innan uppvärmning så får du åter en krämig härlig konsistens ....
    även på din tidigare frysta matlåda