Fick så mycket tips och idéer av alla fina kokböcker jag köpt på bokrean ... så jag började inventerade i skafferiet :-) Länge sedan jag lagade helt vegetariskt så det var på tiden att testa nåt nytt.

Med olika recept som inspiration mynnade det ut i denna pastarätt. Ganska snabb rätt att göra,
bara hackandet som tog några minuter, använde färsk fettuccine som kokade klart på 3-4 minuter,
blandade ihop och vips, middagen var klar :-)

Till 4 STORA portioner :

250 gram färsk Fettuccine (tagliatelle eller spagetti)
400 gram Kikärter på konserv (ca 240 gram avrunna)
Självklart kan du istället koka egna kikärter från grunden ....
1½ dl Olivolja
1½ msk malen Spiskummin
2-3 kryddmått Salt

1-2 tsk Råsocker el. Rörsocker
1 Rödlök
4-6 Vitlöksklyftor (1-1½ Solo vitlök)
3-4 mogna, stora Tomater
1½ dl grovhackad färsk bladpersilja
½-1 Citron (saften ur den)

  • Ta fram allt du behöver
  • Förbered så allt är klart innan du startar
  • Plocka av bladen på bladpersiljan
  • Grovhacka bladen, det skall bli ca 1-2 dl

  • Här använde jag färsk vitlök vilket är så otroligt gott ...
    du kan använda klyftor eller solovitlök om du inte hittar färsk
  • Finhacka vitlöken och rödlöken
  • Pressa saften ur en citron (du kan smaksätta med lite i taget sen under tillagningen)

  • Hacka dina mogna tomater i små bitar

  • Öppna konserven med kikärter, häll av spadet och skölj kikärterna väl

  • Häll olivoljan i en stekpanna, värm upp den ganska mycket

  • Fräs lök, vitlök, spiskummin, salt och socker i den varma oljan

  • Tillsätt persilja, tomater och citronsaft (spar lite citronsaft och tillsätt mer efter hand du provsmakar)

  • Blanda runt och låt tomaterna koka ner så det blir "såsigt" i pannan
  • Börja nu att koka upp lättsaltat pastavatten 
  • Tillsätt kikärterna i tomatsåsen

  • Provsmaka regelbundet .... Mer citron ? Mer salt ? Mer spiskummin ?

  • Koka pastan enligt anvisningarna .... färsk pasta skall bara koka några minuter

  • När pastan är färdig, häll av det varma vattnet och blanda ner pastan i tomat och kikärtsröran

  • Vänd runt och provsmaka gärna igen

Smaklig måltid !