Snabblagat, krämigt, enkelt, billigt och otroligt gott

Använd färdig pastasås som grund och fyll på med godsaker efter behag. Här en variant med oliver, bacon, grädde och tomatsås. För att göra en enkel pastarätt lite lyxigare så räcker det med att köpa lite roligare pasta. Jag brukar köpa stora härliga skruvar eller breda tagliatelle istället för den "vanliga" pyttelilla pastan.

Följer du detta recept räcker maten till 7-8 stora portioner eller matlådor, perfekt att ha i frysen för dagar då det inte finns tid för matlagning (eller för en stor familj). Tänk på att du alltid kan minska ner på pastan ifall du vill ha mindre mat (eller om kastrullen inte är tillräckligt stor ... ha ha)

500 gram pasta
2 paket bacon
400-500 gram färdig pastasås, typ Barillas med tomat och oliver
ca 150 gram svarta oliver
4-5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
2 dl mjölk
(ev. smaka av med salt och vitlökspeppar)

  • Koka pastan i rikligt med saltat vatten enligt anvisningarna
  • Skär bacon i mindre bitar
  • Stek baconet och spar fettet i stekpannan
  • Häll i oliver (du kan dela eller skiva dem om du vill)
  • Slå över den färdiga pastasåsen. Det finns många märken att välja på, Barilla, ICA, Dolmio, Zeta mf. Här passar oliv alternativt vitlöks sås bäst

  • Sen fyller du på med matlagningsgrädden (eller grädde med valfri fettprocent)
  • Rör om och låt såsen börja bubbla
  • Strö över den rivna osten och låt den smälta i såsen (osten gör såsen lite tjockare och krämigare. Den kan uteslutas om man vill)
  • Just den här såsen behövde jag inte krydda något extra på, smaken av bacon och oliver blev perfekt

  • Häll bort kokvattnet från pastan och häll såsen över
  • Rör försiktigt så att pasta och sås blandar sig. Rör inte för kraftigt så att pastan går sönder
  • Servera direkt

Om pastan skall sparas till senare tillfälle eller i matlådor, så rekommenderar jag att du rör i ca 2 dl mjölk. Med en ost och gräddsås kommer pastan att suga åt sig mycket av såsen och blir därför torr och klibbig efter nedkylning. Om du tillsätter mjölk när pastan börjat svalna så kommer inte rätten att bli så torr vid uppvärmning igen

Tips :

  • Till dessa 7-8 stora portioner som du nu eventuellt är sugen på att laga, har det kostat följande: Pastan 30:-, Oliver 8:-, Pastasåsen 25:-, Grädden 15:-, Bacon 16:-, Ost och Mjölk max en tia. Du får alltså så här mycket mat för strax över hundralappen, vilket betyder under 15 kronor per portion .... och då har vi ändå lyxat till det med både "finpasta" och grädde i såsen !!!
  • Pastasåser är super enkelt att göra. Om du använder en färdig bas, så har du ofta en bra grundkryddning i såsen. Jag varierar med baconbitar, skinkbitar, enbart stark ost eller parmesan för den som gillar det. Oliver, soltorkade tomater, svamp eller kycklingbitar .... Bara att variera. Jag lagar ganska mycket pastarätter till vardags, så det kommer med all säkerhet dyka upp många recept med pasta och goda såser
  • Pastarätter är perfekt att frysa in .... är oftast lika goda vid uppvärmning. Är pastan "torr" och klibbig när den tinas, fyll bara på med nån matsked mjölk vid uppvärmning
  • För den som inte är så rutinerad i köket och dessutom har en begränsad ekonomi, är pastarätter perfekt. Vill du bjuda på något trevligt och gott när vännerna dyker upp utan att bli ruinerad så är pastarätter ett toppen alternativ. Lägg några kronor extra på en fin pasta, det finns massor av olika sorter. Stor pasta finns även i lågprisbutiker som Lidl, Willys, ÖB:s, Dollarstore, Netto mm.

  • Servera baguetter och lite grönt till .... så blir det en riktig festmåltid :-)