Billig mat som räcker till många
En enkel och vardaglig gratäng, men roligare än bara korv och makaroner :-)

Här har du allt i samma form .... fibrer, kolhydrater, protein,
mejeriprodukter och grönsaker
Servera med chilisås för att få lite sting på rätten (eller ketchup till ungarna)

Du behöver till en stor gratängform (ca 5-6 portioner) :

400 gram Fullkornspasta (eller vanlig)
150-200 gram fryst Blomkål
4 dl Mjölk
5 Ägg
2,5-3 dl riven Ost
3-4 st. Chorizo (el. bratwurst, grillkorv, falukorv,
beroende på vilken smak och kryddning man vill ha på korven)
1-2 Tomater (valfritt)
1 tsk Salt
½-1 tsk Vitlökspeppar (el. svartpeppar)

  • Börja med att koka den frysta blomkålen i saltat vatten. Efter uppkok bör den bara koka ca 5 minuter så den fortfarande är fast och inte faller sönder. Häll direkt bort kokvattnet
  • Koka fullkornspastan enligt anvisningarna på förpackningen, MEN .... slå bort kokvattnet redan ett par minuter tidigare än vad förpackningen säger. Pastan skall ju senare täckas med äggstanning och kommer att bli något mjukare i ugnen

  • Skär korvarna i skivor (slantar). Välj själv vilken korvsort som passar dig. Vi gillar kryddstarka korvar, andra kanske föredrar milda varmkorvar, hotdogs eller vanlig falukorv

  • Äggstanningen gör du genom att vispa ihop ägg, mjölk och ost
  • Salta och peppra äggröran

  • Välj en lämplig ugnsfast form, inte som jag, som valde en för liten form. Bäst är att inte allt byggs på hög som på min bild ... ha ha. Tänk på att äggstanningen skall kunna täcka så mycket som möjligt av pastan
  • Varva pasta, korv och blomkål i formen
  • Lägg några skivor tomat på toppen
  • Häll över ost och äggstanningen. Peta lite med en gaffel i "röran" så att vätskan rinner ner fint mellan lagren

  • Grädda gratängen i 200 grader, ca 20-25 minuter eller tills du ser att äggstanningen börjat stelna lite i botten. Lägg en bit aluminium folie över gratängen om du ser att osten börjar bli mörk innan äggstanningen stelnat. Jag var för ivrig och tog ut den för tidigt första gången. Äggstanningen hade inte stelnat så det blev lite rinnigt i botten och torrt på toppen, ha ha ha, men det är av misstagen man lär sig ;-)

Klart för servering .... snabbt och enkelt