Vill börja med att säga : Halvera receptet om du inte vill göra storkok ;-) Dessutom hittade jag inte min stora gratängform när jag väl behövde den så jag gjorde gratängen i två mindre formar istället

Blev en uppskattad rätt som räckte i flera dagar .... skönt när kvällarna är fyllda av barnens träningar och egna aktiviteter. Enkelt att tillaga, lika god dagarna efter (nästan mer smak då)

Till ca 10-12 portioner i en stor gratängform:

500 gram Pasta typ Penne (okokt vikt)
2 pkt Bacon (ca 250-280 gram)
minst 500-600 gram putsad Fläskfilé (kolla in bilderna)
1 stor Gul Lök
1-2 konservburkar skivade Champinjoner (kan uteslutas)
ca 3 dl Bladpersilja (bara bladen)
1-2 tsk Pepparmix eller Vitlökspeppar
½-1 tsk Chilimix eller Chilipeppar (börja med lite och fyll på efter hand)
2 tsk Strösocker eller Stevia

Smör att steka i

5 dl Grädde (valfri fetthalt)
3 dl Vatten
2 msk Koncentrerad Oxfond (jag hade den med rödvin)

ca 4-5 dl riven Ost till gratinering

  • Koka pastan enligt förpackningens anvisningar
  • Klipp eller skär baconet i smala strimlor, ca 1 cm breda
  • Knaperstek baconbitarna .... alltså till det mesta av fettet trängt ut ur fläsket
  • Lägg över det färdigstekta baconet på ett hushållspapper så försvinner även det överflödiga fettet ner i pappret
  • Ställ detta åt sidan, men vi skall snart plocka fram det igen .... ;-)

  • Skala löken och strimla den (eller finhacka om "någon" i familjen inte vill ha lök)
  • Plocka bort bladen från de grova stjälkarna på persiljan
  • Hacka den grovt
  • Det skall bli ca 3 dl färdighackad bladpersilja

  • Putsa fläskfilén från senor, fett och hinnor
  • Skiva filén och strimla sen bitarna (max 1 cm i diameter)

  • Värm en stor stekpanna eller wok med smör, mycket smör
  • Stek lök och fläskfilébitar tills löken börjar mjukna, tillsätt mer smör om det behövs
  • Tillsätt champinjoner och bladpersilja (om du inte har mer persilja att tillgå så spar lite till dekoration) 

  • Tillsätt också ungefär hälften av det stekta baconet. Resten lägger vi på toppen sen
  • Blanda samman allt och stek tills köttet är helt genomstekt och smakerna börjar blanda sig i pannan

  • Blanda grädde, vatten och oxfond i en skål

  • Häll ner gräddblandningen i köttpytten ....
  • Smaksätt med de kryddor jag föreslagit. Ta lite först och låt rätten puttra några minuter innan du smakar av. Behövs det mer chili ? Gjorde fonden och baconet rätten tillräckligt salt eller behövs det mer sälta ? 
  • Slå på ugnen och värm den till 225 grader

  • Låt alltsammans småkoka några minuter medan du fördelar den kokta pastan i en stor ugnsform eller två mindre (eller bara en mindre om du valt att halvera receptet)

  • Fördela köttsåsen/grytan över pastan och rör runt lite
  • Toppa med riven ost .... rikligt ... och den knaperstekta bacon som blev kvar 
  • Gratinera i ugnen ca 10 minuter på 225 grader 

  • När osten smält och ytan fått lite färg är gratängen klar
  • Bäst är att låta den stå lite innan den slevas upp .... såsen får då sugas in lite i pastan
  • Toppa gratängen med lite hackad bladpersilja vid servering

  • Här är ytterligare en rätt som smakar bra även i matlådan och det går utmärkt att frysa in gratängen i portionsbitar