Vad gör man av den trista, sista delen av julskinkan som blev kvar ? Tja .... varma mackor, pizza, pytt i panna eller som här, en god pastasås. Blanda ut med bacon och ost så får du en härlig pastarätt. Jag skriver inte ut några mått eller mängder eftersom det helt beror på hur mycket rester du har och hur många portioner du vill göra.

En bra idé är också att köpa hem julskinka så här efter helgerna .... ofta väldigt billigt med ett kilopris på under 30:-. Jag brukar köpa färdigkokt julskinka och tärna den, packa i småpåsar och frysa in till olika maträtter längre fram. Tänk ekonomiskt :-)

Du behöver :

Julskinka
Bacon
Mjölk
Grädde
Ost
Peppar
ev. Salt
Pasta

  • Tärna de finaste delarna som finns kvar av skinkan
  • Tärna bacon eller köp färdigtärnad
  • Riv eller tärna ost (kan vara kanten på julosten)

  • Stek skinkbitarna med tärnad bacon
  • Koka under tiden upp saltat pastavatten

  • När vattnet kokar lägger du i pastan
  • Under tiden som pastan kokar kan du göra färdigt skinksåsen

  • När skinka och bacon stekts en stund häller du över grädde och mjölk så det täcker bitarna
  • Lägg i osten, tärnad eller riven
  • Rör väl hela tiden

  • Låt osten smälta i såsen och smaka av med peppar
  • Eftersom både ost, bacon och skinka är salt så behövs sällan extra salt tillsättas, smaka av och bedöm själv

  • När såsen blivit slät och krämig blandar du den med den avrunna pastan
  • Rör ihop sås och pasta, servera !

Tips :

Perfekt att frysa in i matlådor, så gör gärna en stor omgång när du ändå är i farten :-)