Spännande smaker med spenat, mynta och nötter .... du kan lätt skippa kycklingen och din pilaff blir vegetarisk. Krydda mer om du vill och servera som tillbehör eller självständig middagsrätt. Du kan använda råris istället för fullkornsris om du önskar. Rätten blir lite som en risotto men inte så krämig förstås

Till 4-5 portioner (lite mindre om du väljer att utesluta kycklingen):

2 stora Kycklingfiléer
2,5 dl Fullkornsris (el. råris)
1-1½ tärning Grönsaksbuljong (el. Kycklingbuljong)
5 dl Vatten
2 msk Olivolja
2-4 Vitlöksklyftor (el. 1 liten Solo)
½ Purjolök
½ Gul Lök
½-1 Citron (saften ur den)
2-3 tsk torkad Mynta
½-1 tsk Salt

1-2 tsk Farinsocker el. Rörsocker
ca 1 dl hackad Bladpersilja
2 dl saltade Cashewnötter (spar lite till dekoration)
ca 150 gram färsk Spenat, gärna Babyspenat

  • Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen

  • Finhacka lök och vitlök

  • Finhacka purjolöken

  • Grovhacka cashewnötterna och lägg lite åt sidan som du sedan kan dekorera rätten med

  • Putsa kycklingfilén från eventuella senor och hinnor
  • Skär tunna skivor/strimlor som du sedan delar till små bitar/kuber

  • Pressa saften ur citronen

  • När alla ingredienser nu är förberedda kan du starta tillagningen
  • Värm en stekpanna/traktörpanna (gärna med beläggning) med olivoljan
  • Fräs de olika löksorterna tills de mjuknar (de skall inte bli bruna, bara "svettade")

  • Tillsätt kycklingbitarna (mer av löksorterna om du väljer bort kycklingen)
  • Bryn kycklingen under några minuter tillsammans med löken
  • Häll över det torra riset och de hackade nötterna, rör om så att allt ris blir blankt och täckt av olja

  • Häll över citronsaften och den varma buljongen
  • Krydda med mynta, salt och socker

  • Blanda runt kryddorna väl
  • Sänk värmen på plattan till strax under medel, täck med lock
  • Tillaga nu under lock i ca 40-45 minuter
  • När all vätska har absorberats och riset känns lagom mjukt (måste behålla lite tuggmotstånd) är rätten så gott som klar !

  • Plocka persiljebladen från stjälkarna, grovhacka dem och blanda ner tillsammans med spenatbladen i riset

  • Vänd runt de gröna bladen i pilaffen
  • Provsmaka nu och bedöm om du önskar mer citronsaft, salt, mynta eller kanske till och med ett varv med pepparkvarnen
  • Servera pilaffen med några spenat- och persiljeblad som dekoration
  • Strö de sista av cashewnötterna på toppen

Smaklig måltid !