Smakade lite som potatisbullar med bacon och lingon. Jag har nämligen aldrig smakat Pitepalt eftersom jag hade förutfattade meningar om dessa, i mina ögon, sega degbollar .... fniss. Råkade sedan springa på färdig mjölmix för Pitepalt på ICA Maxi och vips hade det hamnat i kundvagnen.

Jag fyllde mina "paltar" med stekt bacon, plus att vi knaperstekte extra bacon skivor på sidan om för att utöka proteinkällan. Det var inte ett dugg svårt, men det tog lite tid att göra dem, men hela familjen tyckte om Pitepalten, så det var verkligen värt det :-)

Gillar man potatisbullar, gillar man det här :-)

Du behöver till ca 15 st (4-5 personer) :

½ kg Pitepalt mjölmix från Kungsörnen (exakt halva påsen)
6 dl kallt Vatten
400-500 gram Tärnad Bacon
Ha dessutom vanligt vetemjöl till hands när du skall baka ut degen

Riktigt stor kastrull (eller helst flera stycken)
Ordentligt med salt att hälla i kokvattnet

2 paket Skivad Bacon
Rårörda Lingon el Lingonsylt
Lite smält smör att hälla över pitepalten vid servering

När jag läste på förpackningen skulle det bli ca 20 stycken om man blandade hela påsen på en gång .... men då undrar jag hur stora de skulle ha blivit ? När jag gjorde degen på hela påsen blev det 20 st OCH massor av deg över. För mig var det viktigt att få i så mycket bacon som möjligt i "paltarna" så kanske skulle det stämma bättre med mängdangivelserna om jag gjort dem både större och med mindre fyllning. Gör som ni vill .... men för mig blev den mängd jag angivit här ovanför lagom för 4-5 personer

  • Var väldigt noga med att mäta upp precis hälften av mjölet, annars blir inte degen rätt i konsistensen när du häller i vattnet
  • Häll ner exakt 6 dl kallt vatten i mjölblandningen och rör snabbt och kraftigt till en jämn smet
  • Låt smeten stå och "svälla" i 10-15 minuter så kommer den att bli fast som en vanlig bröd deg

  • Under tiden som degen står och sväller kan du steka dina bacontärningar/bitar i en stekpanna
  • Jag gillar inte när man tuggar på fettbitar från baconet, så jag valde att steka på ganska hårt

  • Förbered kastruller med vatten. Det fungerar inte att koka dina pitepalt i en och samma kastrull (om du inte har en superstor balja). När paltarna kokas klibbar de lätt ihop om de ligger för tätt eller staplas, så fyll kastrullerna rikligt med vatten.
  • Om du inte har flera kastruller av modell större, kan du ju koka pitepalten i omgångar, men då tar det ju en evighet innan alla får mat ;-) ;-) ;-)
  • Salta kokvattnet med minst 2 tsk salt per liter vatten (jag hällde i ganska mycket salt på måfå, sådär som man gör när man skall koka pasta)

  • Vattnet skall koka först när alla pitepaltarna är färdigrullade

  • Nu är degen fast och formbar
  • Dela upp degen i ca 15 bitar och mjöla dina händer när du arbetar med degen så går det lättare
  • Ta en titt på bildserien, så ser du hur jag gjorde:
    Rulla en degbit till en boll
    Gör en urgröpning i degbollen, forma den fint i handen och använd vanligt vetemjöl så att den inte fastnar i handen
    Lägg en stor hög med stekta baconbitar i gropen
    Tryck försiktigt ihop degkanterna, försök att hjälpa till genom att kupa handen
    När hålet är förslutet och din bacon är väl inpackad kan du mjöla händerna mer och rulla den försiktigt så den får en slät, jämn yta
    Rulla bollarna med omsorg för annars kan de spricka upp när de kokas

  • Mjöla ordentligt de fyllda bollarna och lägg dem på ett mjölat fat
  • Här nedan ser du hur stor palten blev i jämförelse med min hand. Har svårt att tänka mig dubbelt så stora bollar ..... men det är ju helt upp till var och en. Det finns bra instruktioner även på pitepalt mixens påse

  • När alla paltarna är klara, kokar du upp vattnet i kastrullen/kastrullerna

  • Använd en lång sked eller slev och lägg i en boll åt gången, sakta och försiktigt. Efter några sekunder kan du försiktigt lägga i nästa osv ....
  • När alla paltarna ligger i kastrullen sänker du värmen på spisen. Vattnet skall bara småbubbla, inte stormkoka
  • Nu skall de koka i ca 40 minuter. Ta din slev och peta lite lätt på paltarna då och då, så de inte fastnar i varandra eller i botten på kastrullen, då kan de spricka

  • Nu när pitepalten kokar kan du passa på och steka extra bacon. Jag stekte upp 2 paket baconskivor eftersom vi ville ha mycket protein på sidan om och dessutom få mer smak och sälta på rätten

  • Efter 40 minuter häller du bort kokvattnet och serverar pitepalten med extra baconskivor, rårörda lingon eller lingonsylt. Extra gott blir det om du smälter lite smör över de varma pitepaltbollarna

Eftersom det var första gången jag gjorde pitepalt och det blev mer än förväntat av den omgången jag kokade (eftersom jag gjorde på hela mjölpåsen) så fick vi mycket över. Det var inga problem att värma dem igen dagen efter och till min förvåning så blev Calle stormförtjust i dessa norrländska baconbollar .... ha ha ha. Nyttigt ??? Njaaaa, men vansinnigt god vardagsmat. Kommer absolut att snart göra det igen :-)