Tidigare var hela grejen med hemlagad pizza den tjocka botten ... enligt min mening, men nu har jag kommit på andra tankar. Fler och fler tänker på att minska på kolhydraterna och därför gjorde jag denna pizzabotten den här gången, extra tunn och med mycket fibrer. Riktigt god tyckte sambo och son. Nu blir det den här botten i fortsättningen :-)

Till botten behövs:

1,5 dl ljummet Vatten
15-20 gram färsk Jäst eller 15-20 gram torrjäst
1 tsk Salt
0,5 dl Vetekli
2,5-3 dl Vetemjöl
0,5 tsk Salt

  • Rör ut jästen i det ljumna vattnet och fyll på med oljan och vetekli.
  • Använder du istället torrjäst så blandar du det med mjölet innan du häller det i vattnet.
  • Rör ner vetemjöl och knåda fram en deg som släpper bunkens kanter.
  • Ställ undan degen med handduk över (på bilderna har jag faktiskt gjort dubbel sats av pizzadegen ... ifall ni tycker det ser annorlunda ut mot er egen)
  • Låt jäsa ca 20-30 minuter.

Till tomatsåsen behövs:

300-400 gram smaksatt Krossad Tomat, vitlök, örter eller basilika
4 msk Ketchup
1 tsk Sambal Olek (kan uteslutas, men ger bra smak)
1 msk Pizzakrydda

(Bara att röra ihop i en skål)

Fyllningen består av:

300 gram strimlad Skinka
250-300 gram riven Ost
2-3 skivade Tomater
ca 20 svarta Oliver
Pizzakrydda

  • Fortsätt pizzabaket genom att kavla ut pizzadegen som nu skall ha jäst klart.
  • Kavla degen till en tunn rektangel, lagom stor för en bakplåt/ugnsplåt
  • Jag lägger bakplåtspapper på plåten för att inte den tunna pizzabotten skall fastna. Dessutom blir det inte så svårt att diska ;-)

  • Grädda pizzabotten i 225 graders ugnsvärme ca 5 minuter

  • Nu kan du fylla den förgräddade botten med tomatsås, ost, skinka, tomatskivor, oliver och MER OST :-)
  • Pudra lite mer pizzakrydda över.

  • Fortsätt att grädda pizzan i ca 15-20 minuter mitt i ugnen

PIZZAN är nu KLAR för servering !!!!!

Tips:

  • Byt ut skinka mot knaperstekt bacon istället. Då blir pizzan lite saltare.
  • Variera pålägg med allt från champinjoner, räkor, lök, paprika, tonfisk, mozzarella
    .... or what ever you like :-)
  • Gör dubbel sats av pizzadegen. Förvara det som inte går åt i kylskåpet (i en burk med lock). Jag brukar ha degen som nödlösning när det är bråttom. Kan förvaras 5-7 dagar (säkert längre, men jag har inte provat)