En perfekt bars att ta till innan eller efter träningen. Eller istället för fikabröd ...
Kanske det går att få ungarna att knapra på en sån här istället för en chokladkaka på lördagen

Det är inte alls svårt att göra ... bara kladdigt. Billigt blir det ju också eftersom de färdiga
bars man köper sällan kostar under en tjuga styck (har ju dessutom massor av konstigheter i sig).
Riktigt grovt räknat innehåller varje bars ca 140 kcal

Vore det inte för honungen så skulle det här vara världens bästa LCHF eller GI bars,
men jag har inte kommit på vad jag skall använda istället för att binda ihop blandningen .... hmmmm.
Har du något bra tips, så skriv gärna i kommentarsfältet, vore så fint att få denna goda, söta,
energirika bars utan sötman från den kolhydratrika honungen

Testa ! Gillar du nötter, torkad frukt, honung och kanel .... då är det här nåt för DIG

TILLÄGG 18/9-13
Jag har nu provat att halvera honungen och istället blanda i 2 äggvitor i smeten innan gräddning. Det fungerade hur bra som helst. Gräddningen gick lite fortare så titta in i ugnen regelbundet. Mindre sötma men också mindre kolhydrater och kalorier :-)
Kolla också in i bland kommentarerna här nedan, finns lite tips även där


Du behöver till ca 18-22 stycken bitar:

100 gram Sötmandel
(kan bytas ut mot valnötter som innehåller ännu bättre fetter och mycket omega)
100 gram Cashewnötter (saltade eller ej)
100 gram Hasselnötter
50 gram Solrosfrön/Kärnor
100 gram Torkade Aprikoser
50 gram Russin
1 dl Sojamjöl
1-2 tsk Kanel
0,5 dl Stevia Sötningsmedel
1,25 dl Honung 

En form eller djup ugnsfast tallrik ca 20-25 cm efter sidorna
Bakplåtspapper att täcka formen med

  • Hacka nötter, frön och torkad frukt ganska grovt

  • Blanda ihop i en skål
  • Häll över sojamjöl och kanel och blanda runt allt med händerna

  • Smält honungen och sötningsmedlet i en kastrull och låt det bubbla någon minut

  • Täck botten på din form med bakplåtspapper så du lätt kan lyfta ur kakan när den är färdig i ugnen första omgången

  • Häll den smälta honungen över nöt- och fruktmixen. Blanda runt ordentligt med slev eller med händerna så att alla nötter blir kladdiga av honungen

  • Häll över blandningen i formen och tryck till den ut mot kanterna och på mitten så det blir en fast kaka i botten på formen
  • Grädda kakan långt ner i ugnen på 150 grader
  • Efter ca 20-30 minuter plockar du ut formen och ställer den att svalna något. Jag gräddade i 35 minuter med gott resultat medan en vän gjorde detsamma men brände sina i kanterna .... så håll koll eftersom ugnar kan vara väldigt olika

  • Lyft upp pappret med nötkakan och lägg det på en skärbräda
  • Skär med vass kniv så stora bitar som du önskar.
    Jag gjorde ca 20 bitar av min nötkaka
  • Kakorna är väldigt kladdiga och så ska det vara .... lugn i stormen :-)
    Ta bitarna och lägg över dem på en ugnsfast tallrik eller en bakplåt med papper.
    Vänd dem gärna med ovansidan ner nu. Du kan behöva forma dem lite med fingrarna
    ifall de är alltför sega och "fula" i modellen .... ha ha

  • Ställ in de färdigskurna barsen i ugnen igen och låt de ligga i eftervärmen
    eller ca 75 grader under 15-20 minuter
  • Ta sen ut dina bars, låt de kallna, lägg i kylen och sen vips ....
    har de stelnat till ;-)

  • Förvara i burk med papper mellan eller vira in varje bars i lite plastfolie och ta med till gymmet, jobbet, skolan ..... perfekt mellanmål


Jag har inte gjort någon exakt beräkning av kaloriinnehåll .... med med ett ganska rimligt överslag blev det 140 kcal / bars (beräknat på att du gör 20 stycken av detta recept). De bars du köper med choklad, typ Nutrilette, Allevó, Naturdiet har ett kaloriinnehåll på mellan 210-230 kcal per bars .... så jag anser att de hembakta är ett toppenalternativ !!! Godare dessutom :-)