Quinoa kan användas precis som ris eller couscous till alla sorters rätter och smakar ganska neutralt. Personligen tog det några gånger innan jag lärde mig tycka om konsistensen. Helt okryddad tycker jag quinoan är ganska tråkig, men med kryddning och goda tillbehör så funkar den bra. Quinoa är en ört som växer vilt i Sydamerika. Växtens frön är ätliga och ett bra val av föda med tanke på näringsvärdet, nyttiga fettsyror, mineraler och vitaminer.

Quinoa innehåller mest protein av alla fröer
. Tänker du på Glykemiskt index eller rent generellt undviker kolhydrater är detta ett fantastiskt livsmedel.


Quinoa finns i många olika färger och storlekar. Vanligast är vit, röd och svart. När man tillagar quinoa är det bra att först skölja av den under rinnande vatten innan man kokar den. Man sköljer den eftersom det finns bitterämnen (saponiner) i skalet som lätt går bort när man sköljer. Om man inte sköljer quinoa kan smaken bli lite bitter, men det är inte farligt. Lagom med saponiner är faktiskt nyttigt. När man kokar quinoa ser det ut som att fröna får svans, vilket är helt normalt och beror på att grodden lossnar vid kokning.


 

Blandade bilder, lånade från nätet