Bjud på en liten rosa hjärtekaka på torsdag !!!
Enkel vardagskaka, söt och billigt :-)

Du behöver :

200 gram Margarin eller äkta Smör
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
5 dl Vetemjöl
1 Äggula (spar äggvitan till penslingen)
Röd Hushållsfärg/Karamellfärg (ca 1 tsk)
En pepparkaksform som ett hjärta
Strösocker och Äggvita till garnering

OBS ! På bilderna gör jag dubbel sats ifall du tycker det ser mycket ut 

  • Börja med att blanda smör, socker, mjöl och vaniljsocker. Antingen hackar du ihop det för hand och knådas ihop till en smulig deg ELLER använder du matberedare eller hushållsassistent. Det går också bra att fördela dessa första ingredienser med en elvisp

  • När smöret har finfördelat sig i torrvarorna och du har en smulig degmassa tillsätter du en äggula. Kom ihåg att spara äggvitan till senare
  • Droppa i så mycket röd färg som du önskar i kakdegen (jag tog ca 1 tsk), men passa fingrarna !!! Karamellfärgen kommer att tränga sig in i huden och du färgas röd för en lång framtid ;-)

  • Använd slev, gaffel, elvispen eller assistenten och jobba in äggula och färg i degen
  • När färgen blandats väl kan du fortsätta att arbeta degen för hand
  • Låt din färdiga kakdeg stå i kylskåpet 30-60 minuter

  • Förbered bakplåtar med bakplåtspapper
  • Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda upp den så den blir blank och fin
  • Kavla ut degen med mjöl både under och över. Den spricker lätt isär, så du får hjälpa till och forma med händerna efter hand. När du kavlar får du göra det med lätta rullningar
  • Tjockleken skall vara mellan 3-5 mm när den är färdigkavlad

  • Ta din hjärteform och tryck ut kakor över hela degplattan
  • Lyft försiktigt upp kaka efter kaka med stekspade, osthyvel eller tårtspade. Sen är det bara att knåda ihop restbitarna och göra om processen tills du fått hjärtan av all din kakdeg

Nu finns det 2 sätt att fortsätta:

  • Alternativ 1. Lägg dina hjärtan på bakplåtspappret och pensla dem med ett tunt lager äggvita. Strö sen rikligt med strösocker över de penslade kakorna. Ytan kommer då att bli lite krispig efter gräddning.


  • Alternativ 2. Ta upp kakorna från bakbordet och vänd dem i strösocker som du hällt upp på ett fat. Sen lägger du över de sockrade kakorna på en plåt med papper

  • Nu är det dags att grädda kakorna
  • Sätt ugnen på 175 grader och låt 2 plåtar gå in samtidigt om du har en varmluftsugn
  • Har du INTE varmluftsugn kan du höja temperaturen till 180-190 grader och du kan då bara grädda en plåt i taget, mitt i ugnen
  • Efter ca 10-12 minuter är kakorna färdiggräddade

  • Låt kakorna svalna på plåten innan du packar dem i burkar med lock