Enkelt, gott och passar till mycket. Variera med olika kryddor eller andra rotsaker

Ät dem tillsammans med stekt bacon och lingonsylt, köttbiten på fredagskvällen
eller till kycklingbitar som vi gjorde härom dagen


Till ca 8-10 st behövs:

ca 600 gram fast Potatis (ungefär 10 st)
1 Ägg
4 msk Vetemjöl
½-1 tsk Flingsalt
Rikligt med äkta Smör att steka i

  • Använd fast potatis. Skala den och riv sedan potatisen grovt på rivjärn eller i en matberedare om du har en sån
  • Krama sen ur lite av den vätska som finns i potatisen

  • Vispa upp ett ägg och blanda det tillsammans med vetemjölet i potatisen
  • Strö på lite salt

  • Du kan också prova att blanda i riven vitlök i smeten eller en liten bit riven morot, för att få fin färgskiftning. Prova att krydda med torkade eller färska örter .... ja, du kan absolut hitta varianter på din rösti om du har fantasi

  • När potatissmeten är välblandad värmer du en stekpanna med en redig klick smör

  • Skeda upp potatisen i ett par tre högar i den varma pannan och platta och forma med hjälp av skeden eller stekspaden. Potatiskakorna kan vara hur stora som helst, men inte tjockare än 1-1½ cm .... för då kommer det bli svårt att få dem genomgräddade
  • Stek potatisen några minuter på varje sida beroende på tjocklek. Du kan vända dem flera gånger om du är osäker på hur bruna de blir på undersidan. Värmen bör ligga strax ÖVER medeltemperatur. Bättre att steka länge så de blir genomstekta, än svarta utanpå och råa i mitten ;-)

  • Godast att äta nystekta, men här gör vi alltid mycket mat på en gång ..... så vi spar i kylen och värmer på allt eftersom .... funkar utmärkt det också. Men frysen skall du undvika. Potatis passar sällan som frysmat